Intr-un interviu acordat Stirilor PRO TV, la final de mandat, Duane Butcher vorbeste si despre noua taxa pe stalp, pe care o considera un pas in directia gresita.

Diplomatul american considera extraordinare progresele facute anul acesta in lupta impotriva coruptiei.

Sunt extrem de impresionat de eroismul celor care lupta impotriva coruptiei, cateodata in conditii extrem de dificle. In special in contextul unora dintre atacurile din presa impotriva celor care isi fac treaba si se lupta pentru Romania”, a spus Duane Butcher.

Oficialul american a vorbit pentru prima oara si despre arestarea lui Mircea Basescu:

Nu comentam cazuri anume. Va pot spune insa ca acest caz intareste independenta procurorilor si a sistemului judiciar. Arata ca in aceasta tara oamenii sunt egali in fata legii. Si ca nici macar legaturile de familie la cel mai inalt nivel nu vor proteja pe cineva care a comis o infractiune.

Pe plan economic, ambasada americana critica modalitatea in care a fost introdusa taxa pe stalp, din care guvernul spera sa acopere gaurile lasate de reducerea contributiilor de asigurari sociale.

Noi consideram ca taxa va afecta profitabilitatea multor companii de stat si se va transforma intr-o povara pentru buget. Suntem de parere ca felul in care taxa a fost introdusa este un pas in directia gresita”, adauga Butcher.

Oficialul american a comentat si influenta Rusiei in Romania, in contextul crizei din Ucraina.

Nu putem ignora influenta Rusiei, dar luand in calcul ce se intampla in regiune, sunt foarte putine tari mai bine pregatite ca Romania sa faca fata influentei Rusiei”, a mai declarat oficialul.

Cotinuare interviului o puteti urmari joi, 3 iulie, la Stirile PRO TV de la ora 19.00.