Motivul: ar fi uitat sa isi plateasca darile din 2005. 1.000 dintre cetateni s-au dus direct la judecatorie pentru ca, spun ei, statul nu i-a informat din timp ca ar avea restante.

Oamenii au intrat in panica dupa ce au aflat ca sunt executati silit. Din cei 1.000 de oameni care au depus contestatiile, cei mai multi sunt varstnici care se pot trezi cu poprire pe pensie. Cel mai tare ii revolta faptul ca s-au ales si cu penalitati pentru ca nu s-au stiut datori.

Raspunsul conducerii CAS Brasov este cel putin surprinzator: contribuabilii nu au fost anuntati individual pentru ca scrisorile ar fi costat prea mult.

Pentru trimiterea a 32.000 de decizii de impunere fiecaruia acasa ar fi costat institutia 163.000 de lei, aceasta insemnand aproape tot bugetul pe acest capitol.

"Nu rezulta cand este scadenta debitului principal, nu rezulta modalitatea de calcul a penalitatilor si dobanzilor si nu au, pe de alta parte, un titlu de creanta care sa se fi transformat intr-un titlu executoriu si care sa nasca executarea silita", spune Anda Sanpetru, purtatorul de cuvant al Judecatoriei Brasov.

Oamenii spun ca nu au fost anuntati ca, in cazul in care au venituri suplimentare, cum ar fi conventii civile, inchirieri de spatii, trebuie sa plateasca contributii.