Parlamentul spaniol a adoptat joi in regim de urgenta, intr-o sedinta transmisa in direct la televiziune si la doar un vot distanta, programul premierului Zapatero de reducere drastica a cheltuielilor bugetare.

Madridul vrea sa faca o economie de 15 miliarde de euro, ca sa reduca semnificativ deficitul bugetar, care a ajuns la 11% din Produsul Intern Brut. Pentru asta, cabinetul socialist a decis sa scada lefurile bugetarilor cu 5%, pe ale demnitarilor cu 15% si sa desfiinteze in jur de 13.000 de posturi din administratia publica. In plus, va fi introdusa o taxa speciala pe averile de peste 1 milion de euro.

La randul lor, britanicii au de acoperit o gaura uriasa in buget: 160 de miliarde de lire sterline. Cabinetul Cameron vorbeste despre reducerea drastica a cheltuielilor ca sa apropie nivelul datoriei publice de normele Uniunii.

Obiectiv identic si la Roma. Guvernul lui Silvio Berlusconi trebuie sa stopeze risipa de la stat ca sa reduca datoria publica a tarii care a ajuns la 115% din PIB, cea mai mare din zona euro.

Desi este de acord cu masurile de austeritate, unul dintre cei mai reputati economisti, care a vorbit inca din 2005 despre pericolul unei crize mondiale, crede ca daca guvernele retrag stimulentele fiscale prea repede, exista riscul ca in acest moment, cand sectorul privat este inca slabit, sa ne intoarcem la deflatie si o recesiune si mai adanca.

De partea lor, sindicatele considera ca masurile sunt prea dure si au trecut la proteste, asa cum s-a intamplat in Franta. In orasele mari erau asteptati 800.000 de manifestanti, ca sa protesteze impotriva deciziei guvernului de a creste varsta de pensionare, dincolo de pragul de 60 de ani.

Agitatie si la Atena, chiar pe Acropole. Angajatii complexului arheologic au profitat de vizita ministrului Culturii ca sa se planga ca nu si-au mai primit salariile de luni bune.