"Decizia a fost luata", a spus, sub protectia anonimatului, un oficial care a participat la o "intalnire de rutina" miercuri a autoritatilor de reglementare din 17 tari din Europa de Est.

In incercarea de a-si pastra ratingul maxim posibil "AAA", in contextul crizei din zona euro si a temerilor privind expunerea bancilor austriece in tarile din Europa Centrala si de Est, Austria a anuntat in noiembrie, in mod neasteptat, restrictii la creditarea in regiune pentru marile grupuri financiare din tara, Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, parte a grupului italian UniCredit.

Astfel, bancile cu prezenta internationala semnificativa ar trebui sa se asigure ca creditarea efectuata de acum inainte de subsidiarele straine nu va depasi dincolo de 110% depozitele si finantarea atrase de pe pietele locale unde functioneaza.

Mai multe tari s-au declarat ingrijorate ca reglementairile ar putea expune regiunea la o noua criza a creditelor. Instructiunile privind implementarea deciziei trebuiau initial publicate pana la sfarsitul anului trecut.

Citeste si:

Analist Barclays Capital: "Constructia de zgarie-nori prezice caderea economica in tarile in care sunt ridicati"