Acuzatiile pun o presiune si mai mare pe bancile americane, care incearca sa isi revina, dupa ce au trecut printr-o criza financiara de proportii.

In plus, pentru Bank of America (BofA), a doua banca din SUA dupa marimea activelor, ar fi o lovitura puternica, tinand cont de faptul ca actiunile institutiei au inregistrat scaderi considerabile in ultima perioada tocmai pe fondul zvonurilor privind pierderi cauzate de creditele ipotecare neperformante. De altfel, banca ar putea avea un rol central in proces, potrivit unor surse guvernamentale.

Countrywide Financial, banca achizitionata de Bank of America in 2008, chiar la cererea autoritatilor, si BofA au vandut impreuna obligatiuni de peste 189 de miliarde de dolari, intre 2003 si 2008, precum si credite ipotecare negarantate celor de la Fannie Mae si Freddie Mac, in valoare de 883 de miliarde de dolari. Totusi, pierderile cauzate de obligatiuni nu sunt inca estimate. Chiar si asa, cei de la Federal Housing Finance Agency (FHFA) trebuie sa recupereze miliarde de dolari din pierderile cauzate de ipotecile neachitate de proprietarii care nu si-au mai putut plati ratele la case.

Si alte banci precum JPMorgan Chase, dar si alte mari institutii bancare de peste Ocean, precum Deutsche Bank, ar putea implicate in scandal, scriu cei de la New York Times. In iulie, banca elvetiana UBS a fost data in judecata de FHFA pentru probleme similare, fiind acuzata ca nu a reusit sa interpreteze corect capacitatea debitorilor de a-si achita ratele.

In plus, multi se vor bucura la auzul acestor procese tinand cont de faptul ca nu putini sunt cei care cred ca bancile au scapat nepedepsite, iar rolul lor in propagarea crizei financiare a fost diminuat.

In acelasi timp, administratia Obama incearca prin orice mijloace sa evite o dubla recesiune si supravegheaza atent institutiile financiare. In acest context, Fannie Mae, Freddie Mac si FHFA au semnat acorduri cu cele mai mari banci americane care dau credite ipotecare si obligatiuni si si rezerva dreptul de a le in judecata, lucru care nu era posibil in 2008.

Forbes estimeaza pierderile totale pe care FHFA trebuie sa le recupereze de la toate bancile implicate la 30 de miliarde de dolari.

Citeste si

Statul va plati pana la 100 euro pe hectar pe an persoanelor care isi arendeaza terenurile agricole

 IFA Berlin, arena tehnologiei. Cum arata televizorul smart 3D fara ochelari si laptopul pliabil FOTO si VIDEO