Kassimatis, un contabil la baza, in varsta de 57 de ani, trebuie sa dea guvernului inapoi 952 de milioane de euro (1.23 miliarde de dolari), fonduri deturnate prin intermediul sistemului de audit al tarii, care s-a dovedit a fi unul extrem de slab. 

Site-ul de stiri iefimerida informeaza ca pe numele acestuia a fost emis un mandate de arestare. Are de infruntat 504 ani de inchisoare.

"Schema" lui Kassimatis a inceput in 1993, cand a inceput sa creeze companii pentru a taxa guvernul pe restiturile de TVA. Se pare ca folosea conturi offshore pentru a nu fi descoperit.

Proportiile fraudei au inceput sa se vada in 2001, cand a fost demarata o ancheta in cazul sau. Pana cand justitia din Grecia sa pregateasca inaintarea acuzatiilor impotriva a zeci de functionari fiscali si vamali nu a mai fost mult. Cinci dintre acestia au si ajuns dupa gratii. Oamenii de afaceri care au facut echipa cu Kassimatis in toata aceasta poveste au fost de asemenea acuzati.

Insa in loc plateasca pentru toate acestea, in 2004, Kassimatis s-a facut nevazut. A fost ultima data cand autoritatile au mai stiut ceva despre el. Pana in 2009, cand a fost ridicat in timpul unor descinderi ale politiei. Cu greu si-au dat insa seama cine e de fapt.

In tot acest timp, a avut grija sa-si faca diverse operatii estetice pentru a-si schimba infatisarea. Si a facut-o radical, pentru ca atunci cand ziaristii au cautat poze cu el pe internet pentru a-si acoperi articolele, omul din ele nu semana deloc cu ce aveau ei acum in fata ochilor.

Odata adus din nou in fata justitiei, au iesit la iveala lucruri urate despre managementul guvernului grec, cu privire la cea mai mare frauda pe taxe fiscal din ultimii ani.

Se pare ca fostul sef responsabil cu colectarea TVA-ului de la Kassimatis nu numai ca a scapat de orice acuzatie, ba mai mult a fost si promovat. 50 de functionari aflati sub el l-au ajutat de Nikos Kassimatis sa-si duca afacerile murdare pana la capat. 

Si inca se mai fac descoperiri. Iefimerida scrie ca desi a trecut atata timp, Kassimatis spune ca de fapt sunt si mai multi implicati in aceasta frauda de proportii.