Astfel, incepe primul proces colectiv contra bancilor! Alte cateva mii de clienti, poate chiar peste 10.000, se pregatesc sa faca acelasi lucru!

Cei care au facut pana acum "pasul cel mare" sunt cei din grupul BCR!

VEZI AICI REACTIA BCR!

Daca termenul pentru judecarea pe fond a dosarului este de un an de zile, dupa cum a decis astazi Tribunalul Bucuresti, exista insa si o veste buna!

Cei aflati intr-o situatie financiara mai dificila si care au cerut pasuire la plata ratelor au primit un alt termen pentru judecarea solicitarii de suspendare (a platii ratelor. n.red.) - 3 noiembrie!

Ar mai trebui spus ca, recent, intr-un dosar in nume propriu, un somer din Zalau a obtinut suspendarea, iar creditorul era tot BCR.

Tocmai de aceea, in dosarul de astazi, au fost depuse plangerile unui numar de 409 clienti, iar 223 au cerut suspendarea platii ratelor, potrivit declaratiilor acordate incont.ro de Violeta Vasilioglu, liderul grupului de clienti nemultumiti ai BCR.

"BCR a refuzat concilierea si de aceea incepem primul proces colectiv. Dorim sa fim considerati parteneri ai BCR-ului, in baza unui contract existent intre parti si, totodata, sa subliniem faptul ca nu am fi ajuns in instanta daca se dorea, de catre BCR, rezolvarea pe cale amiabila - conciliere - a acestui conflict", a adaugat aceasta.
 
"Nu dorim falimentarea BCR, ne dorim doar conditii decente si legale de creditare - comparativ cu cele din tarile in care grupul Erste are deschise banci (Cehia, Austria, Slovacia, Croatia, Ungaria, Serbia, Ucraina)", a punctat Violeta Vasilioglu.
 
"Suntem 409 inscrisi in procesul de fond si 223 in cel privind suspendarea platii ratelor. In al doilea grup de clienti nemultumiti ai BCR sunt deja 203 persoane inscrise in procesul de fond si pana la aceasta ora, 100 doresc suspendarea platii ratelor", a mai explicat liderul grupului de clienti nemultumiti ai BCR.

Prin intermediul procedurii ordonantei presedintiale, clientii cer suspendarea platilor catre banca pe perioada procesului, dar este la latitudinea judecatorului sa decida daca se suspenda doar plata comisioanelor si clauzelor contestate sau intreaga suma de plata, a declarat, la randul sau, avocatul Gheorghe Piperea, care reprezinta in instanta clientii BCR, citat de Mediafax.

Piperea a mentionat ca in procesul colectiv pentru care s-au depus actele luni sunt reprezentati 362 de clienti ai BCR, care au incheiate 409 contracte de creditare cu banca.

"Cele mai multe credite sunt ipotecare, dar sunt si imprumuturi de consum cu costuri ridicate, in cazul carora se percepe de exemplu un comision de monitorizare a riscului de circa 4% pe an, stabilit nu la soldul ramas de plata, ci la valoarea initiala", a explicat Piperea.

Printre clauzele considerate abuzive de clientii BCR se mai numara si dobanda de referinta interna a bancii.

Violeta Vasilioglu a mai spus ca banca a contactat aproximativ jumatate din cei 409 de clienti din primul grup si le-a facut oferte pentru refinantare, "dar scoringul obtinut era prea slab pentru a putea obtine si imprumuturile".

"Calculul scoringului a fost modificat de catre BCR si nimeni nu se mai incadreaza la refinantare, pentru ca gradul de indatorare este mai mic comparativ cu al celor care aplica acum in mod direct pentru un credit", a mai spus liderul grupului de clienti nemultumiti ai celei mai mari banci din Romania.

Violeta Vasilioglu a adaugat ca acum, clientii BCR din grupul 1 platesc dobanzi la creditele ipotecare de minimum 9% si de 17-18% la creditele de nevoi personale si chiar si peste 20%, in unele cazuri.

Grupul al doilea, care are peste 200 de persoane, se afla acum in etapa de a cere concilierea cu BCR si asteapta un raspuns. Concilierea sau medierea este o etapa absolut necesara inainte de a actiona in justitie o banca, in acest caz.

"BCR pare sa aiba o politica deja hotarata in acest caz si cel mai probabil va refuza concilierea si cu grupul doi. Ce nu intelege banca este ca in contractul semnat sunt doua parti si nu numai una singura", a punctat Violeta Vasilioglu.

In ultimele trei luni tot mai multi clienti nemultumiti de clauzele din contractele incheiate cu banci s-au organizat pe yahoo in cadrul unor grupuri pentru a discuta despre problemele intampinate si despre implementarea noilor reglementari din domeniul financiar introduse prin OUG 50 privind creditele populatiei.

Primul grup a fost format de clientii Volksbank, ulterior fiind create grupuri impotriva clauzelor introduse de mai multe banci, printre care BCR, Bancpost, ING, Credit Europe Bank, OTP Bank si Alpha Bank.

Gheorghe Piperea a mentionat ca in cazul clientilor Volksbank nu au fost inca definitivate listele cu persoanele care vor incepe procesul colectiv impotriva bancii.

"Din perspectiva concilierii cu Volksbank nu mai este nimic de asteptat, fiind siguri ca mergem in instanta. Din pacate, insa, nu am definitivat listele cu persoanele care vor participa la proces", a mai spus Piperea.

Numai grupurile de pe yahoo, formate din clienti nemultumiti ai BCR si Volksbank, reunesc aproape 7.000 de persoane.

Citeste si Somerul care a batut banca si care a scapat de plata ratelor!

Clientii nemultumiti: Avem o propunere de refinantare cu DAE de 3% de la o banca din afara. Inca mai studiem piata!

Cat te costa daca dai banca in judecata?