Reactia euro si a obligatiunilor germane la anuntul BCE a fost limitata, potrivit Mediafax. Toate atentia pietelor financiare s-a indreaptat spre conferinta de presa pe care presedintele bancii, Jean-Claude Trichet, a sustinut-o astazi.

Oficialul a anunta ca banca a reluat achizitiile de obligatiuni si a suplimentat fondurile puse la dispozitia bancilor comerciale, pentru a opri extinderea crizei datoriilor suverane la Italia si Spania, transmite Bloomberg. 

Oficialii europeni incearca sa izoleze Spania si Italia, pentru care randamentele obligatiunilor au urcat la niveluri record pentru zona euro, de teama ca acestea sa nu urmeze soarta Greciei, Irlandei si Portugaliei in a cere ajutor financiar extern. 

Preturile obligatiunilor au crescut in urma afirmatiilor lui Trichet. Persoane cu informatii despre tranzactii au declarat ca BCE a cumparat obligatiuni emise de Portgalia si Irlanda. 

Trichet a indicat si ca BCE este reticenta in a amana noi majorari de dobanda, in contextul in care investitorii isi reduc asteptarile pentru o noua majorare a ratei cheie in acest an, dupa cele doua din prima parte a anului.  Chiar daca admite ca exista un nivel "deosebit de ridicat" de incertitudine, dobanzile BCE sustin, inca, avansul economic, iar riscurile infaltioniste persista, a adaugat el. 

BCE va imprumuta bancilor din zona euro cati bani au nevoie pentru sase luni si va extinde masurile de sprijinire a lichiditatii pana la sfarsitul anului, a spus Trichet.

Citeste si:

Statul a rupt o parte din contractul cu Bechtel

Banii si femeile, tentatiile sefilor de companii. Cele mai rasunatoare scandaluri cu directori generali celebri FOTO

Fiul premierului prajeste burgeri la fast-food, pentru banii de buzunar