Prin astfel de operatiuni, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an, potrivit Mediafax.

O suma mai mare decat cea de luni a fost oferita de BNR la 1 februarie 2010, cand un numar de 16 banci au imprumutat 9,24 miliarde lei.

La operatiunea precedenta, de saptamana trecuta, banca centrala a oferit 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro) catre noua banci.

Nivelurile dobanzilor sunt in continuare ridicate ca urmare a interventiilor valutare din sedintele precedente realizate de BNR, care a vandut euro si a retras lei din piata, pentru a tempera deprecierea monedei nationale. Astfel, randamentele afisate luni de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au urcat luni de la 4,79% - 5,28% la 4,82 - 5,31% pe an.

In majoritatea licitatiilor anterioare, din februarie pana la jumatatea lunii mai, participau trei-patru jucatori si sumele impumutate erau de 5-6 miliarde de lei, insa cererea s-a majorat considerabil pentru ca lichiditatea din piata s-a redus.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie de tip repo.

Banca centrala acorda bancilor imprumuturi in lei si prin operatiuni Lombard, insa la astfel de operatiuni bancile au apelat doar in aprilie, pentru prima data in acest an, cand au atras credite pe termen scurt in suma de 14,5 miliarde lei (3,3 miliarde euro). Costul acestor tip de imprumuturi este superior celui din piata, de 9,25%.