In opinia acestuia, o astfel de decizie nu poate fi considerata o intarire a politicii monetare, ci o recalibrare a acesteia.

"Deocamdata nu avem nicio modificare importanta (de politica monetara - n.r.). Vom avea detalii in luna mai. Intre timp, si ca urmare a discutiilor cu organismele financiare internationale, s-a conturat un prim pas spre o ingustare a coridorului de dobanda. Semnificatia este clara, arata ca intarim puterea de semnal pe care trebuie sa o aiba rata de dobanda de politica monetara. Intre timp, pana ce o asemenea masura va fi luata, va trebui sa clarificam, inclusiv cu opinia publica, ce alta semnificatie are o asemenea ingustare", a explicat Mugur Isarescu, potrivit Agerpres.

Guvernatorul a admis ca o crestere a ratei de dobanda pentru facilitatea de depozit, spre exemplu cu 0,25 puncte procentuale, de la 0,25% in prezent la 0,5%, ar putea sa fie trecuta la capitolul inasprire sau intarire. In opinia BNR, insa, acesta ar fi un semnal clar ca institutia se opune ca in Romania sa se ajunga la dobanzi negative la depozite.

"Si acest lucru ar putea fi trecut de analisti la capitolul intarire, dar eu spun ca ar fi mai degraba o recalibrare cu ceea ce am declarat", a subliniat guvernatorul BNR.

El a tinut sa reaminteasca faptul ca nu exista pericol de deflatie in Romania, in conditiile in care atat salariile cat si consumul cresc, fiind vorba doar de o inflatie negativa tranzitorie.

In ceea ce priveste partea superioara a coridorului, dintre dobanda de politica monetara si rata Lombard, la care se imprumuta bancile de la banca centrala, in cazul in care coridorul ramane simetric, o ingustare de 0,25 de puncte inseamna ca rata Lombard scade la 3%, ceea ce inseamna o ieftinire a creditelor. "Daca dobanda la facilitatea de depozit reprezinta un fel de minim pentru depozite, rata Lombard este un fel de minim la credit. Reducerea la Lombard categoric nu inseamna intarire, ci mai degraba invers, se mai ieftinesc creditele", a explicat guvernatorul BNR.

In acest moment, coridorul din jurul dobanzii de politica monetara este de 1,5 puncte procentuale in jurul dobanzii de politica monetara de 1,75%. Astfel, dobanda pentru facilitatea de depozit este de 0,25%, iar pentru facilitatea de credit (Lombard) este de 3,25%.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, potrivit unui comunicat al bancii centrale.

Decizia BNR vine in acord cu estimarile analistilor. Asociatiatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) aprecia, la inceputul saptamanii, ca banca centrala va mentine, in sedinta de joi, atat dobanda de politica monetara, cat si ratele rezervelor minime obligatorii la 8% la lei si la 12% la valuta.

“Conform opiniilor exprimate de peste 90% dintre participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 1,75% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie programata pentru joi, 31 martie. Dobanda de politica monetara ar putea fi mentinuta la 1,75% pana la finalul acestui an si majorata la 2,5% in anul 2017, conform celor mai multi participanti la sondaj”, aprecia AAFBR, intr-un comunicat.

Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.

Banca Centrala Europeana (BCE), pe de alta parte, isi continua politica de reducere a dobanzii cheie, in incercarea disperata de a relansa economia in zona euro. BCE a redus dobanda de politica monetara la nivelul zero, pentru prima data in istoria sa, si in paralel a majorat achizitiile lunare de obligatiuni, de la 60 pana la 80 de miliarde de euro.

Reducerea dobanzii de baza a luat prin surprindere pietele financiare, avand in vedre ca este vorba de un nou minim istoric. Incepand luna septembrie 2014 si pana in prezent, dobanda de baza practicata de BCE a stationat la nivelul minim record de 0,05%.

Totodata, BCE a decis sa reduca si dobanda la depozite, cu 10 puncte de baza pana la minus 0,40%, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala, cu cinci puncte de baza pana la 0,25%.

Prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.