Autoritatea pentru Servicii Financiare a amendat Coutts, divizie de private banking a Royal Bank of Scotland, deoarece a considerat ca fiind “un risc inacceptabil" faptul ca banca a ascuns anumite activitati pentru o perioada de trei ani, pana in noiembrie 2010, si dupa ce au aparut suspiciuni legate de anumiti clienti ai bancii, considerati “persoane expuse politic”.

Cand bancile au clienti care au fost investiti in functii publice importante sau membri ai familiei unei persoane care ocupa o functie importanta, trebuie sa verifice de unde provin banii cu care au fost facute depozitele bancare. In caz contrar, s-ar putea intampla ca fondurile sa fie spalate prin intermediul contului.

Autoritatea pentru Servicii Financiare a constatat ca divizia bancara Coutts nu a efectuat controale asupra unor astfel de clienti si ca nu au fost monitorizate relatiile cu ei in mod corespunzator. Verificarea s-a facut pe un esantion format din103 de clienti cu risc ridicat si au fost identificate nereguli la 73 dintre acestia.

"Deficientele bancii Coutts au fost semnificative si inacceptabile. Comportamentul acestei banci a scazut cu mult sub standardele asteptate, iar marimea sanctiunii financiare demonstreaza cat de serios privim esecurile ei", a declarat Tracey McDermott, reprezentanta autoritatii de verificare a infractiunilor financiare.

"Recunoastem ca sistemele noastre nu au fost complet adecvate in trecut si am luat masuri de imbunatatire a acestora", a spus, in replica, un purtator de cuvant al Coutts.

Un caz deosebit investigat in cadrul bancii a foct cel in care Royal Bank of Scotland, compania-mama a Coutts, a emis o avertizare interna pentru o familie, din cauza sprijinului politic acordat unui criminal, pe care a anulat-o ulterior.