Comisarul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Salaj, Claudiu Silaghi, a declarat ca nu poate face public numele bancii pana dupa expirarea termenului legal, de 30 de zile, de contestare a amenzii.

"In urma reclamatiilor primite de la mai multi clienti impotriva comisioanelor ilegale practicate de banci, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor Salaj a demarat un control la aceste institutii. Ca urmare a controlului, o institutie bancara din Zalau a fost sanctionata cu o amenda de 20.000 de lei pentru practicarea unui comision de risc aplicabil la soldul de credit, declarat ilegal conform Ordonantei 50", a declarat Claudiu Silaghi.

Potrivit sursei citate, pe langa amenda, banca a fost somata sa returneze toate comisioanele ilegale aplicate clientilor care au depus reclamatii, respectiv unui numar de 33 de salajeni.

"Institutiile de creditare au la dispozitie 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei respective pentru modificarea prin acte aditionale a contractelor de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari. Institutiile bancare se folosesc de acest termen ca o pasuire in aplicarea legii, considerand ca in cele 90 de zile pot percepe comisioanele dupa vechea legislatie, desi OUG 50/2010 a intrat in vigoare in 21 iunie", a adaugat Silaghi.

De la intrarea in vigoare a OUG 50/2010, au fost eliminate mai multe comisioane practicate de banci prin contractele incheiate cu consumatorii, precum comisionul de depunere de numerar pentru plata ratelor la credit, cel de retragere pentru sumele trase din credit si cel de rambursare anticipata a creditului.

In acelasi timp, au ramas in vigoare comisionul de analiza a dosarului, cel de administrare a creditului si a contului curent, compensatia in cazul rambursarii anticipate, costurile aferente asigurarilor, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.

Prevederile se aplica atat contractelor noi, cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora.