Retragerea Marii Britanii din UE nu ar semana nici pe departe cu o iesire a Greciei din zona euro. Marea Britanie nu foloseste euro si are control asupra propriei politici monetare.

Iesirea tarii din UE ar afecta pietele, chiar daca impactul este inca dificil de cuantificat, afirma Nomura. "Consideram ca posibilitatea tot mai ridicata pentru o relatie mai libera intre Marea Britanie si UE sau chiar pentru o retragere va genera ingrijorare economica si politica, dar si pe pietele financiare", noteaza banca nipona.

Relatia dintre Marea Britanie si UE s-a inrautatit in ultimul an, mai ales din cauza discutiilor pentru reglementare mai stricta a sectorului bancar la nivel european.

Ministrul de Finante britanic, George Osborne, a luptat pentru ca sectorul financiar al tarii, care asigura pana la 14% din PIB, sa nu fie supus unor noi reglementari bancare si unei taxe pe tranzactii financiare.

Propunerea pentru o taxa pe tranzactii financiare a fost aprobata, printre alte state, de Germania, Franta, Spania si Grecia.

Incercarile guvernului britanic de a redobandi controlul asupra chestiunilor legate de piata unica nu au avut succes pana in prezent, afirma Nomura, avertizand ca opozitia partenerilor europeni in privinta unor noi concesii ar putea duce la o rupere a legaturilor.

In timp ce criza conduce la o integrare mai puternica in Europa, Marea Britanie si-ar putea pierde atuurile in negocierile pentru reforma tratatului UE. Spre exemplu, daca Banca Centrala Europeana ar decide ca este necesara o integrare fiscala mai puternica si o uniune bancara pentru a preveni o prabusire a zonei euro, Marea Britanie ar putea ramane pe dinafara.

"Vedem un risc real ca Marea Britanie sa nu se poata opune prin veto unor noi transferuri de la Londra catre Bruxelles, inclusiv in privinta reglementarii pietelor si a unei uniuni bancare in UE", potrivit analistilor Nomura, preluati de Mediafax.

Daca se inrautateste criza din zona euro, presiunea parlamentarilor eurosceptici pentru o linie mai dura fata de UE ar pute diviza guvernul britanic, sustinut de coalitia Conservatorilor cu Liberal Democratii.

Tensiunile dintre Marea Britanie si UE nu se rezuma la masurile anticriza si cuprind si chestiuni precum bugetul UE pentru 2013-2014, care ar putea cauza "o schisma serioasa" intre cele doua parti.

Nomura noteaza ca este putin probabil ca Marea Britanie sa organizeze un referendum privind apartenenta la UE pana la urmatoarele alegeri, insa exista tot timpul riscul ca politicienii eurosceptici si populatia sa devina tot mai nemultumiti de regulile si reglementarile UE si sa forteze un vot.