Prin acordul negociat cu Banca Mondiala, Ministerul Finatelor urmareste sa obtina o plasa de siguranta suplimentara de la institutia internationala sub forma unei linii de credit de 1miliard de euro, care va ramane la dispozitia Romaniei timp de trei ani in cazul blocarii pietelor externe, la un cost de 0,25% pe an.

Una dintre principalele conditii ale acordului preventiv cu Banca Mondiala este reorganizarea ANAF.

Fostul ministru de Finante Bogdan Dragoi a declarat in aprilie ca ANAF va trece printr-o ampla reorganizare, care va cuprinde atat optimizarea numarului de administratii fiscale, cat si intreg sistemul IT, pe baza unei evaluari a Bancii Mondiale, care va propune si masurile.

Reprezentanti ai FMI, Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 24 aprilie-9 mai pentru evaluarea programului economic al Romaniei.

In urma vizitei, oficialii celor trei institutii au constatat ca obiectivele programului au fost in mare parte atinse, toate criteriile de performanta cantitativa fiind indeplinite, cu exceptia celor legate de arierate.

Cea de-a cincea evaluare a programului stand-by de catre board-ul FMI este programata pentru sfarsitul lui iunie, iar urmatoarea vizita in Romania a reprezentantilor celor trei institutii va avea loc la sfarsitul lui iulie sau inceputul lui august, se arata in comunicat.