“Pe fondul cresterii riscurilor activitatii bancare, generate de Legea darii in plata, Banca Transilvania creste avansul la creditele cu garantie imobiliara. In acelasi timp, BT a decis sa ii sustina, in continuare, pe cei care doresc sa achizitioneze prima locuinta prin stabilirea unor conditii de avans mai relaxate. Astfel, in cazul achizitiei de locuinte, noile intervale de avans pentru credite imobiliare, incep de la 20% in cazul persoanelor care achizitioneaza prima locuinta si ajung pana la 35%, in functie de moneda si tipul garantiei', se arata intr-un comunicat al bancii.

Concret, pentru a permite accesul la finantare a persoanelor care isi achizitioneaza prima locuinta, pentru imprumuturile in lei de pana la 125.000 euro (echivalent), care au ca destinatie achizitionarea unui imobil, avansul necesar este de 20%, precizeaza banca.

In cazul imprumuturilor in lei care nu se incadreaza in conditiile de prima locuinta si limita de suma (125.000 euro), avansul standard este de 25%.

Pentru imprumuturile in euro, avansul standard porneste de la 30%. “Noile cerinte ale Bancii Transilvania sunt valabile de luni, 16 mai, si se vor aplica doar creditelor pentru care vor fi inregistrate cereri la banca incepand cu respectiva data”, mentioneaza Banca Transilvania in comunicat.

Citeste si: Cum se face darea in plata si cat te costa sa lasi casa bancii, in schimbul stingerii datoriei

Incepand de vineri, orice persoana fizica, consumator, care are un credit garantat cu ipoteca cu o valoare mai mica de 250.000 echivalent euro la momentul contractarii, poate opta sa predea casa bancii in schimbul stergerii creditului ramas de plata, printr-o notificare transmisa institutiei de credit in acest sens.

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 aprilie si a intrat in vigoare vineri.

Pana in prezent, 9 banci au anuntat modificarea conditiilor de creditare.