Statele uniunii monetare ar trebui, de asemenea, sa introduca obligatiuni comune, in eforturile de stopa criza, a adaugat seful Bancii Vaticanului, cunoscuta si sub numele de Institutul pentru Lucrari Religioase.

Semnalul pe care aceste masuri l-ar trimite investitorilor ar fi atat de puternic incat ar combate atacurile speculative asupra unor tari din zona euro, a afirmat Tedeschi, intr-o conferinta la Roma pe tema crizei datoriilor suverane.

BCE cumpara in prezent, de pe piata secundara, obligatiuni ale statelor din zona euro amenintate de criza datoriilor suverane, precum Italia si Spania, insa programul este limitat si vizeaza doar sustinerea costurilor de imprumut ale statelor aflate sub presiunea pietelor financiare.

Tot mai multi economisti si politicieni cer BCE sa devina "creditorul de ultima instanta" al zonei euro prin introducerea de achizitii nelimitate de obligatiuni ale statelor uniunii monetare, pentru a restabili increderea investitorilor in obligatiunile guvernamentale.

Germania se opune puternic creditarii statelor de catre BCE, dar si introducerii de obligatiuni comune ale zonei euro.

Citeste si:

Guvernatorul Bancii Austriei: "Cehia si Romania sunt exact tipul de piete pe care bancile austriece vor continua sa creasca"

Harta INTERACTIVA a datoriilor lumii. Cate trilioane de euro au de dat marile puteri economii la ora actuala si, mai ales, cui