Institutul pentru Opere Religioase, care administreaza conturile ordinelor religioase si ale asociatiilor catolice, este o structura ce beneficiaza de extrateritorialitatea acordata statului pontifical, prin urmare nu este obligat sa respecte normele financiare aflate in vigoare pentru institutiile italiene.

Potrivit La Repubblica, citat de Mediafax, zece banci italiene, printre care si cele mai mari, cum sunt Intesa SanPaolo si Unicredit, se afla de asemenea in vizorul magistratilor.

Justitia a descoperit ca banca Vaticanului administra conturi pe lânga institutiile italiene fara un nume de titular, identificate doar cu sigla IOR. Intr-unul din aceste conturi, descoperit in 2004, "aproximativ 180 de milioane de euro au tranzitat in doi ani", scrie La Repubblica.

"Ipoteza anchetatorilor este ca mai multi subiecti cu resedinta fiscala in Italia utilizeaza IOR ca «paravan» pentru a ascunde diferite delicte, cum ar fi frauda sau evaziunea fiscala", precizeaza cotidianul.

In urma cu mai putin de un an, presedinte IOR a fost numit Ettore Gotti Tedeschi, reprezentant in Italia al grupului spaniol Santander, inlocuindu-l pe Angelo Caloia.

Acesta din urma devenise celebru prin fraza sa: "Daca banii sunt excrementele diavolului, noi, crestinii, trebuie sa reusim sa ii transformam intr-un ingrasamânt bun".

Institutul a ajuns pe prima pagina a ziarelor prin falimentul, in 1981, al bancii private Banco Ambrosiano, al carui principal actionar era IOR.

Banco Ambrosiano lasase un deficit de 1,4 miliarde de dolari in casieriile sale si de 250 milioane de dolari in casieriile IOR, condus in acea perioada de arhiepiscopul american Paul Marcinkus, care a murit in februarie 2006.

IOR este de atunci subordonat unei Comisii cardinale de vigilenta, grup de cinci cardinali numiti de Papa. In prezent, din comisie face parte si al doilea in ierarhia actuala a Vaticanului, cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone, precum si predecesorul sau, Angelo Sodano.