Bancherii anunta ca accepta limitarea comisonului de plata aniticipata la maximum 1%.

"Cred ca nimeni nu este deranjat de asta si cred ca este chiar un lucru bun si din punctul meu de vedere poate fi aplicat si la creditele in stoc si cred ca asta ajuta la o competitie mai buna”, este de parere Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Seful delegatiei FMI a invocat retroactivitatea Ordonantei 50, dar autoritatile de la Bucuresti par a nu fi de acord.

"Nu este corect ce spun dansii, din punctul nostru de vedere nu este retroactiva, si am mai spus-o si o repet in permanenta, dar nu stiu de ce nu se intelege: noi nu obligam bancile sa restituie oamenilor sume pe care le-au platit inainte de aparitia Ordonantei", spune Constantin Cerbulescu, presedinte ANPC.

"Daca e vorba de ceva care intervine intr-un contract semnat dintre parti care are un impact imediat pe valoarea contractului pentru una dintre parti, atunci asta inseamna ca este retroactiv", sustine insa Steven van Groningen.

Modificarea ceruta de FMI va crea insa noi probleme.

"Pot fi doua situatii distincte. Una in care modificarea va prevedea in mod expres ca se revine la situatia anterioara si atunci de drept se anuleaza toate actele aditionale sau, cealalta varianta pe care o vad, este ca in lege sa se prevada ca institutiile financiare au optiunea se denunte unilateral actele aditionale semnate cu clientii in baza Ordonantei 50", spune avocatul Gabriel Biris.

Reprezentantii FMI au dat ieri o lovitura de gratie Guvernului, pe care vor sa il oblige sa modifice Ordonanta 50 care ar fi venit in ajutorul milioanelor de romani care au credite.

Deocamdata nu se stie daca autoritatile romane accepta aceasta cerere si nici ce prevederi ale Ordonantei vor fi modificate.

Vedeti mai multe declaratii despre soarta Ordonantei 50 in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica, la ora 10.00, la ProTV, care ii are ca invitati pe presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, si pe presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.