"In Est, Ungaria a cauzat pagube majore bancilor austriece", a precizat Fekter la un post de radio din Austria, preluata de Reuters. Declaratia ministrului urmeaza anuntului de luni al Erste Bank privind amortizari de fond comercial si constituirea de provizioane, care ar urma sa genereze pierderi pentru acest an. In Ungaria, Erste va constitui provizioane de 450 de milioane de euro.

Maria Fekter a adaugat ca nu are informatii, in prezent, despre banci care ar vrea capital suplimentar de la stat. Austria dispune de instrumentele necesare pentru a ajuta sectorul bancar daca ar fi necesar, a subliniat oficialul.

In Romania sunt prezente mai multe banci austriece, respectiv Erste, Raiffeisen si Volksbank. Totodata, grupul italian UniCredit activeaza pe piata din Romania prin intermediul UniCredit Bank Austria.

Erste a anuntat, luni, ca va amortiza partial fondul comercial al subsidiarei din Romania cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane de euro dupa plata taxelor), din cauza cresterii economice sub asteptari, in cadrul unui set de masuri "extraordinare", care vor duce la trecerea grupului austriac pe pierdere, dupa primele noua luni, in ciuda unui profit din activitatea curenta de aproape 700 de milioane euro.

Citeste si:

Udrea vrea partener public-privat cu Samsung. In ce ar putea investi conglomeratul sud-coreean

Planul secret al lui Steve Jobs pentru ca Apple sa ramana numarul 1 in urmatorii patru ani