Veniturile lor sunt verificate la Fisc, in timp real, iar creditul poate fi acordat in 15 minute. Urmatorul pas va fi imprumutul aprobat prin apel video, fara nici un drum la sediul bancii.

Cele 13 banci care s-au abonat la baza de Date a ANAF-ului au facut pana acum nu mai putin de 125.000 de solicitari. Asta inseamna ca atatea persoane s-au interesat de noul tip de credite. Avem cate 2000 de solicitari pe zi, iar saptamana aceasta am avut si 3000 de solicitari, un record, sustin cei de la ANAF.

Din cele 13 banci, doar cinci au anuntat deschis ca acorda credite numai cu buletinul, restul folosesc interogarea in paralel cu sistemul vechi. Una dintre banci sustine ca analiza de dosar, care altadata dura zile intregi, dureaza acum 15 minute, in medie.

"Sistemul merge foarte bine, clientii pot veni in banca, pot solicita un credit cu buletinul, completeaza un acord de interogare si apoi in maximum 15 minute pot pleca cu banii", spune Stefan Radu, reprezentantul unei banci.

La asa viteza de acordare, pare ca bancile dau credite mult prea usor. Bancherii sustin ca au incredere totala in datele primite de la ANAF.

"Timpul necesar analizei a scazut de la 4-5 zile lucratoare la 1-2 zile. Eventualitatea ca veniturile sa fie prelucrate, influentate, aceasta probabilitate tinde la zero", spune si Alin Fodoroiu, reprezentantul unei banci.

Analistii sustin insa ca noul tip de credit cu buletinul le-ar putea crea probleme bancilor, dar si clientilor incantati acum de ofertele cu dobanzi de sub 9 procente la lei.

"Pe ANAF nu se dau anumite detalii si anume din ce e compus venitul total lunar, daca sunt prime, comisioane, bonusuri. Banca n-o sa stie ca e contract determinat sau nedeterminat. Pentru clientii care nu au profil bun, au angajatori mici sau contracte de munca recente lucrurile se complica - li se va cere documentatia pe stil vechi", spune Dragos Nichifor, director firma de brokeraj.

Bancile insa vorbesc deja de credite acordate la distanta.

Urmatorul pas in domeniul creditarii in epoca digitala este aprobarea cererii de interogare a biroului de credite si a bazei de date ANAF printr-un simplu apel online. De acasa sau de la birou putem face asta, cu buletinul in mana initiem un apel video catre consilierul de credite aflat la banca si ii spunem ca suntem de acord cu interogarea bazei de date. In acel moment el poate initia acordarea imprumutului.