Majoritatea acestei erodari a veniturilor va fi suportata de bancile de investitii din Europa, vanzarile si volumul tranzactiilor urmand sa fie reduse de taxa pe tranzactiile financiare, considera analistii Deutsche Bank.

Urmatorul val de reglementari, pentru operatiunile cu derivate si de cliring, ar putea determina companiile mai mici sa renunte la acestea.

"Exista riscuri ca reglementarile multiple, in special taxa pe tranzactiile financiare, sa duca la o reducere substantiala a veniturilor in Europa. Vedem deja semne de modificare a pietei in favoarea bancilor americane de investitii si ne asteptam ca acest trend sa continue", au scris analistii.

Banci precum Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank si UBS au taiat costurile prin reducerea personalului si vanzarea de active, pentru a respecta regulile in domeniul capitalului prevazute in standardele internationale Basel III, in timp ce criza din zona euro le afecteaza cresterea veniturilor.

Uniunea Europeana a prezentat in februarie o propunere de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare de 0,1% in cazul operatiunilor cu actiuni si obligatiuni si de 0,01% pentru instrumente derivate.