Bancile care desfasoara operatiuni in statele din regiune, confruntate cu un nivel ridicat al creditarii in valuta si datorii externe mari, pot intra inca in criza din cauza turbulentelor de la periferia zonei euro, se arata in studiul citat de Mediafax.

"Capitalizarea a fost refacuta iar diferenta dintre imprumuturi si depozite scade. Persista insa vulenarbilitati in Ungaria, Tarile Baltice si Balcani", considera Neil Shearing, analist la Capital Economics.

Principala problema a bancilor din aceste tari ramane volumul ridicat al creditelor denominate in euro sau franci elvetieni, care constituie circa 60% din portofoliile de imprumuturi din Ungaria, Romania si Bulgaria, respectiv 92% in Letonia.

Un aspect al acestei expuneri este datoria externa mare pe termen scurt, mai ales catre bancile mama din Vest, a afirmat Shearing.

"Bancile din acest grup de tari vor ramane vulnerabile la schimbari in apetitul global pentru risc, dar situatia va depinde mult si de dorinta si capacitatea bancilor mama de a rostogoli datoriile. Aceasta temere este valabila mai ales in Bulgaria si Romania, unde legaturile financiare cu economia Greciei, aflata in dificultate, sunt puternice", a adaugat el.

ancile elene si austriece au prezente importante in tarile din zona Marii Negre. Institutiile de credit din Austria au cea mai mare expunere si pe Ungaria, iar bancile din Suedia controleaza sectorul bancar din Tarile Baltice.

"In cel mai bun caz accesul la creditare in acest grup de tari va ramane foarte dificil, din cauza efectelor exceselor din anii trecuti. In cea mai rea situatie, persista posibilitatea ca agravarea problemelor de la periferia zonei euro sa declanseze o noua criza bancara", a afirmat Shearing intr-o nota.

Creditul bancar, care a sustinut cresterea economica accelerata din regiune in perioada 2003-2007, inregistreaza o evolutie pozitiva doar in cateva state, incluzand Turcia, Polonia, Cehia, Romania si Bulgaria.

Portofoliile de credit scad inca in Ungaria, Tarile Baltice si Rusia, iar din cauza avansului imprumuturilor neperformante in regiune sansele ca sectorul bancar sa contribuie la recuperaerea economica sunt reduse, potrivit Capital Economics.