Creditorii blocau de obicei astfel de tranzactii, in care acceptau de la un cumparator mai putin decat suma datorata de imprumutat, scrie Bloomberg. 

Bancile au decis acum ca astfel de proceduri sunt mai rapide si mai putin costisitoare decat prescrierea, incetinita de anchetele autoritatilor privind practicile abuzive ale bancilor. 

Institutiile de credit ii impulsioneaza pe titularii de ipoteci cu probleme prin preaprobarea tranzactiilor, optimizarea procedurilor, renuntarea la dreptul de a urmari ulterior datoriile nerecuperate, iar in unele cazuri prin plata unor stimulente financiare, a declarat Bill Fricke, director la Moody's New York. 

Pierderile bancilor din vanzarea proprietatilor in urma acordului cu debitorul sunt cu circa 15% mai mici decat in cazul prescrierii, proces ce poate dura mai multi ani, timp in care se acumuleaza costuri precum cele de intretinere a proprietatii, spun cei de la Moody's. 

Un numar foarte mare de reintrari in posesie blocheaza recuperarea pietei imobiliare, dupa declinul acesteia in ultimii sase ani.

Posesorii a peste 14 milioane de locuinte din SUA se afla in proces de prescriere, au restante la plata imprumuturilor ipotecare sau datoreaza mai mult decat valoreaza proprietatea ipotecata, potrivit datelor companiei RealtyTrac. 

Vanzarile rapide, in acord cu debitorul, au reprezentat 9% din totalul tranzactiilor cu proprietati rezidentiale in SUA in noiembrie, cea mai recenta luna pentru care sunt disponibile date, in urcare de la 2% in ianuarie 2008, potrivit datelor companiei Corelogic.