"Desi previziunile economice pentru Zona Euro in 2013 arata un progres lent si dureros catre stabilitate, bancile si asiguratorii din Zona Euro se vor confrunta cu inca un an dificil. Diviziunea intre nord si sud se va accentua in acest an. In timp ce previziunile privind creditele pe pietele din nord anticipeaza o usoara crestere, estimarile pentru pietele din sud sunt sumbre, se arata in raportul Ernst & Young Eurozone Financial Services Forecast 2013 (EEFSF).

Estimarile arata ca creditele neperformante au ajuns la 6,8% in 2012 si urmeaza sa creasca la 7,6% in acest an, cu un punct procentual peste previziunile anterioare.  Media raportului intre creditele si depozitele pentru companii va scadea de la 124% in 2006, inainte de criza, pana la 111% la sfarsitul anului trecut si urmeaza sa ajunga la 104% in 2016, astfel portofoliile de credite ramanand sub presiune. 

Totodata, imprumuturile pentru consumatori vor inregistra din nou o usoara scadere in zona euro, de 1,2%, iar indicele preturilor de consum ar urma sa creasca cu 1,9%. 

Potrivit previziunilor, creditele de consum vor incepe sa inregistreze un avans in 2014, cu 1,5%, pe fondul revenirii economiei la o crestere lenta. 

"Se estimeaza ca rata somajului sa ajunga la 20 de milioane la sfarsitul acestui an, iar politele de asigurari de viata vor avea de suferit ca urmare a scaderii contributiilor la fondul de pensii. Piata asigurarilor non-viata continua sa resimta impactul generat de scaderea politelor incheiate de consumatori, care isi reduc tot mai mult cheltuielile. Un exemplu ar fi scaderea estimata la 5% a inregistrarilor de masini in acest an, totalizand un declin de 15% pe doi ani. Prin urmare, se prognozeaza ca segmentul primelor non-viata se va mentine la o crestere de sub 2%, ceea ce este cu mult sub media istorica de crestere de 6,2%", se mai spune in comunicatul citat de Mediafax.