"Este un nou tip de plangere pe care o tot primim de la inceputul anului. Ma tem ca aceste cazuri se vor inmulti", a declarat ombudsmanul bancar al Elvetiei, Hanspeter Haeni, adaugand ca nu poate numi bancile vizate.

Ombudsman este o personalitate independenta care are sarcina sa examineze plangerile cetațenilor impotriva administrației.

Numarul total de plangeri primite in acest an de Haeni de la clienti cu privire la comportamentul bancilor elvetiene a depasit deja totalul de 39 din 2010, ajungand la 44 in primele sase luni. Majoritatea reclamatiilor din acest an vin de la clienti americani si germani.

Elvetia negociaza cu Germania, Marea Britanie si Statele Unite pentru rezolvarea problemei activelor netaxate ajunse in conturi bancare elvetiene. Cele patru tari discuta o propunere de a percepe, in Elvetia, impozite pe dobanzile, dividendele, castigurile de capital sau veniturile din investitii obtinute de clienti cu conturi bancare offshore, precum si aplicarea unei taxe aferente perioadei de nedeclarare a veniturilor.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a acceptat in 2009 sa cedeze autoritatilor din SUA datele a 4.500 de clienti americani suspectati de evaziune fiscala. Autoritatile germane ancheteaza de anul trecut circa 1.100 de clienti germani ai Credit Suisse, a doua mare banca din Elvetia, dupa ce au obtinut informatii privind sume nedeclarate.

Elvetia blocheaza averi ale regimului sirian de aproape 32 de milioane de dolari

Speriati de criza, grecii isi muta banii in Elvetia