Astfel, bancile din Grecia au nevoie de 30 de miliarde de euro, cele din Italia 15,4 miliarde de euro, dintre care UniCredit cu 7,9 miliarde de euro, iar cele din Germania 13,1 miliarde de euro, se arata intr-un comunicat al EBA.

Agentia precizeaza ca pachetul pentru Grecia a fost definit in baza programului cu UE si FMI, pentru a nu intra in contradictie cu acordurile deja incheiate. Programul de asistenta defineste deja un set de tinte pentru banci, inclusiv obiective cantitative pentru rata Tier1, care sunt monitorizate regulat.

Din acest motiv, datele referitoare la bancile elene nu vor fi dezvaluite, se arata in comunicat. Datele privind institutiile de credit germane sunt de peste doua ori mai mari comparativ cu nivelul initial de 5,2 miliarde de euro, estimat de EBA in octombrie. Deutsche Bank are nevoie de 3,2 miliarde de euro, iar Commerzbank de 5,3 miliarde de euro.

Necesarul suplimentar de capital al bancilor austriece este de 3,9 miliarde de euro, iar pentru cele din Franta de 7,3 miliarde de euro.

EBA precizeaza ca o mare parte din necesarul de fonduri al bancilor din Austria este atribuibil Volksbank si trebuie considerat pro-forma. Acest grup se afla intr-un amplu proces de restructurare si de evaluare a modelului de afaceri, in urma caruia va deveni o banca regionala.

Erste Group a precizat intr-un comunicat ca, potrivit estimarilor EBA, banca are nevoie de capital suplimentar de 743 milioane de euro, confirmand cifra preliminara anuntata la sfarsitul trimestrului al treilea. Erste va indeplini cerintele prin castiguri reportate si prin vanzarea selectiva de active non-core, dar fara a apela la ajutor din partea statului.

Pe baza metodologiei EBA, indicele Core Tier 1 al Erste Group s-a situat la 8,4% in al treilea trimestru din 2011.

In cazul bancii Raiffeisen, capitalul suplimentar necesar este de 2 miliarde de euro.

Suma referitoare la suplimentarea capitalului bancilor franceze, de 7,3 miliarde de euro, este cu 1,5 miliarde de euro sub estimarea anterioara a EBA. Societe Generale trebuie sa isi majoreze capitalul cu 2,1 miliarde de euro, iar BNP Paribas cu 1,47 miliarde de euro.

In Spania, bancile vor avea nevoie de capital de suplimentar de 26 de miliarde de euro, din care Banco Santander de 15 miliarde de euro.

In privinta bancilor din Cipru, care vor avea nevoie de 3,5 miliarde de euro, Marfin Popular Bank trebuie sa isi majoreze capitalul cu 1,9 miliarde de euro, iar Bank of Cyprus cu 1,56 miliarde de euro.

Autoritatea estima in urma cu doua luni ca 71 de institutii financiare europene vor avea nevoie de 106 miliarde de euro pentru a putea ajunge la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 de 9%, pana la sfarsitul lui iunie 2012.

"Datele vin ca o usurare pentru unele persoane care se asteptau ca necesarul de capital suplimentar sa se dubleze", a declarat Neil Smith, analist la banca WestLB din Dusseldorf, Germania, citat de Bloomberg.

Deficitul de capital identificat se bazeaza pe datele aferente lunii septembrie si nu va mai fi modificat.

Vanzarile de obligatiuni suverane nu vor influenta nivelul de capital necesar in iunie 2012, precizeaza EBA. Autoritatea Bancara Europeana a dat bancilor mai mult timp pentru prezentarea planurilor de strangere a fondurilor suplimentare, prelungind termenul de la 25 decembrie la 20 ianuarie.

"Aceste planuri trebuie convenite cu autoritatile nationale de reglementare si prezentate si discutate cu EBA si alte autoritati competente", potrivit EBA.

Autoritatea a respins apelurile de prelungire a termenului limita de 30 iunie 2012 pentru aducerea capitalului la nivelul stabilit.