Miscarea gigantul industrial german Siemens, din urma cu doua saptamani, arata ca marile companii cauta un refugiu fata de criza datoriilor de stat, potrivit Financial Times (FT). Siemens a transferat cele peste 500 de milioane de euro la Banca Centrala Europeană (BCE), in mare parte si pentru a beneficia de dobanzile mai mari platite de BCE.

Cei de la FT scriu ca Siemens a depus intre 4-6 miliarde de euro la BCE, majoritatea banilor in depozite cu maturitatea la o saptamana. In plus, doar cateva companii mari pot sa-si depune banii direct la BCE. In ceea ce priveste banca la care a depus banii grupul industrial, inca nu se stie exact care este institutia financiara, insa o sursa apropiata bancii BNP Paribas spune ca nu este vorba despre aceasta.

In acelasi timp, cei de la Siemens si BCE nu au comentat informatiile.

Chinezii, neincrezatori in sistemul bancar francez

Pe masura ce criza datoriilor se adanceste si alte mari economii isi pierd incredere in sistemele financiare europene. Astfel, banca Chinei a oprit tranzactionarea pe piata valutara si schimburile cu unele banci europene, scrie Reuters. Printre institutiile financiare afectate se numara Societe Generale, Credit Agricole si BNP Paribas din Franta.

Nici Elvetia nu sta mai bine. Banca Chinei a oprit tranzactiile si cu banca UBS. Si asta dupa ce institutia elvetiana a anuntat pierderi de 2,3 miliarde de dolari.

Citeste si

 Retailerul de fashion american Esprit iese de pe piata din SUA. Urmatoarea oprire: Europa