"Sunt in linia intai. Bancile franceze, precum BNP Paribas, au pozitii substantiale in Italia, dupa ce piata s-a deschis jucatorilor straini, care ar putea avea acum de pierdut", comenteaza un analist londonez.

Piata financiara italiana se confrunta de cateva zile cu turbulente semnificative, din cauza temerilor ca guvernul nu va putea gestiona datoria uriasa a statului. Agentiile de rating Moody's si Standard & Poor's au lansat avertismente in acest sens, iar situatia este agravata si de divergentele din coalitia care sustine in parlament cabinetul Berlusconi privind planurile de reducere a deficitului bugetar.

Efectele unei eventuale crize a Italiei asupra Romaniei vor fi directe. Cum vor fi afectati milioane de romani

Italia are de rambursat obligatiuni de 1.600 miliarde euro, cea mai mare suma din Europa si a treia la nivel mondial dupa SUA si Japonia, potrivit Bloomberg.

Guvernul italian evita criza, doar pe moment

Pana acum, guvernul italian a reusit sa evite criza financiara care a cuprins Grecia, Irlanda si Portugalia, insa increderea investitorilor s-a erodat in ultimele doua luni, dupa avertismentele Moody's si S&P, care evalueaza pentru o posibila retrogradare ratingurile Italiei si ale bancilor locale.

Circa 45% din datoriile Italiei catre banci straine trebuie incasate de institutii de credit franceze. Expunerea totala a bancilor franceze pe datoria externa a Italiei este mai mare decat riscul total pe Spania, Portugalia, Irlanda si Grecia, care se plasa la 253,8 miliarde de dolari la finele anului trecut.

Cat pierde Marea Britanie in cazul unui colaps financiar al Romei

In privinta datoriilor suverane, bancile franceze au de incasat 97,6 miliarde de dolari de la Italia, fata de numai 57,5 miliarde de dolari de la celelalte patru state amintite.

Ce datorii are Italia

Potrivit datelor Eurostat, datoria guvernamentala a Italiei se ridica la 1.843 miliarde euro la finele anului trecut, reprezentand 119% din PIB. Procentual, cifra este a doua ca marime din UE, dupa Grecia, iar in termeni nominali datoria statului italian este depasita doar de cea a Germaniei, de 2.079 miliarde euro, care reprezinta insa numai 83,2% din PIB-ul celei mai mari economii europene.

Actiunile BNP Paribas, cea mai mare banca franceza dupa active, au scazut cu 12% de la inceputul lunii iulie, in timp ce jucatorii de pe locurile doi si trei, Credit Agricole si Societe Generale, s-au retras cu 14%, respectiv 12%.

Reprezentantii celor trei institutii de credit au refuzat sa comenteze pe tema turbulentelor din Italia si impactului crizei asupra bancilor franceze.

Atrase de industria financiara profitabila din Italia, grupurile financiare franceze au cheltuit din 2006 peste 20 miliarde euro pe achizitia de active bancare si de asigurari in a treia economie a zonei euro. BNP Paribas si Credit Agricole au cumparat doua dintre cele mai mari banci italiene. La finele anului trecut, cea mai mare banca franceza avea o expunere mai mare pe datoria suverana a Italiei decat pe cea a Frantei.

BNP Paribas are o expunere de 71,2 miliarde euro prin BNL conform datelor de la finele lunii martie, fata de depozitele de numai 31,7 miliarde euro constituite la banca italiana. Situatia este mai echilibrata pentru subsidiara italiana a Credit Agricole, cu 31,6 miliarde euro credite fata de 30,3 miliarde euro in depozite.

Citeste si

 China sfideaza criza. Crestere economica de 9,5% in trimestrul al doilea

 Yahoo, Hulu si Apple. Ce i-a inspirat pe antreprenori atunci cand si-au denumit companiile GALERIE FOTO