Presedintele Consiliului pentru Stabilitate Financiara (Financial Stability Board-FSB), Mark Carney, care este si guvernator al Bancii Angliei, a declarat ca planurile marcheaza o schimbare a modului in care sunt tratate falimentele bancilor de importanta sistemica.

"Odata adoptate, aceste acorduri vor juca un rol important in inchiderea marilor banci, fara sa se recurga la fonduri publice si fara perturbarea sistemului financiar", a afirmat Carney intr-un comunicat.

Dupa criza financiara din 2007-2009, guvernele au cheltuit miliarde de dolari pentru salvarea bancilor cu probleme care ar fi pus in pericol sistemul financiar mondial daca ar fi fost lasate sa intre in faliment.

Ulterior, autoritatile de reglementare din statele membre ale G20 au incercat sa gaseasca solutii pentru prevenirea repetarii unor astfel de situatii.

Noile propuneri prevad ca banci internationale precum Goldman Sachs si HSBC ar trebui sa detina, din ianuarie 2019, un buffer de obligatiuni sau actiuni echivalente cu minim 16%-20% din activele ponderate in functie de risc.

Aceste obligatiuni ar fi convertite in actiuni, pentru a contribui la sustinerea bancii. Bufferul total ar include nivelul de capital minim obligatoriu pe care bancile sunt deja obligate sa il detina ca protectie fata de noi crize.

Noile reguli se vor aplica unor 30 de banci considerate de autoritatile de reglementare ca fiind de importanta sistemica la nivel global, dar trei dintre acestea, provenite din China, vor fi initial exceptate.

Liderii din G20 urmeaza sa aprobe propunerile la o reuniune care va avea loc in Australia in aceasta saptamana, iar ulterior vor fi supuse consultarilor publice pana in 2 februarie 2015.