Cea mai mare banca din Romania mareste comisionul de administrare a contului cu 40% de la 2,5 la 3,5 lei. Alta banca a marit aceeasi taxa cu 60%. Asa se aduna saptamana de saptamana sume uriase de la milioane de clienti.

Am facut un mic experiment . Am luat un extras de cont pe tot anul 2011 si am inceput sa calculam. Am numarat toate comisoanele pentru administrarea contului, retragerea de numerar sau interogarea soldului.

Tragem linie si adunam si ne ia ameteala. In 2011 s-au platit 336 de comisioane in valoare totala de 941 de lei. De altfel, banca face foarte multi bani de pe urma comoditatii, deoarece cele mai multe si cele mai mari comisioane s-au platit atunci cand s-au scos bani de la bancomatele altor banci.

Sa va dam un exemplu concret. Utilizarea ATM-ului altei banci pentru a retrage numerar: comision 0,75%, plus 4,5 lei. Asta inseamna ca daca vrei sa retragi 200 de lei vei plati 1,5 lei , comisionul de 0,75% plus 4,5 lei suma fixa. Adica la fiecare 200 de lei retrasi banca va castiga 6 lei din comisioane.

Folosind aceeasi formula, la o retragere de 10 lei, platiti un comision de 4,5 ! Si, daca scoateti de 10 ori cate 10 lei, platiti 45 de lei!

Oricum, bancherii sunt in stare sa taxeze orice si pe oricine. Inclusiv pe cei care vor sa efectueze o plata cu monede in loc de bancnote!

Ce-i drept, daca platiti peste tot doar cu cardul si evitati sa retrageti bani de la bancomat, atunci comisioanele se reduc drastic. Insa, chiar si-asa, sumele pe care le vom achita vor creste in perioada urmatoare.

Administrarea unui cont curent variaza de la 1 leu la 7,5 lei pe Luna. In Romania sunt 13,3 milioane de carduri valide, fiecare vine atasat cu un cont curent. La un comision lunar de administrare de 3 lei, bancile obtin numai de aici 114 milioane de euro anual.

Cel mai bun sfat este sa platiti cu cardul direct la comerciant. Pentru aceste tranzactii nu se percep comisioane.