Dobanda BNR dicteaza pretul creditelor in lei. Practic, o scadere a dobanzii-cheie obliga bancile sa taie si ele din procente. Iar accesul la bani mai ieftini incurajeaza populatia sa consume mai mult. Firmele vor imprumuta si ele la randul lor fonduri la costuri mai mici, deci cresc sansele sa reporneasca liniile de productie. Asta inseamna noi locuri de munca, adica mai multi oameni cu bani de cheltuit.

In ultimul an, scaderile intr-adevar mari de dobanda au fost inregistrate insa la depozite, acestea ajungand chiar si la jumatate din nivelul inregsitrat in februarie 2009. Daca in urma cu un an existau banci care ofereau randamente de 16%, acum nivelul mediu este de 8%.

"Anul 2010 a inceput deja cu amorsarea tendintei de scadere a dobanzilor. BNR a dat un semnal bine primit pe piata. Astfel, dobanzile la depozitele in lei au cunoscut deja o descrestere si este de dorit si de asteptat o scadere care sa le aduca la un nivel mai apropiat de rata inflatiei pana la sfarsitul anului", ne-a declarat Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

In acelasi timp, dobanzile la credite au pierdut doar un sfert din valoare, arata datele BNR, citate de Ziarul Financiar. Dobanzile la imprumuturile in lei sunt acum de minim 10% in cazul creditelor imobiliare si de cel putin 17% pentru creditele de nevoi personale.

"In ceea ce priveste creditele, dobanzile depind in pezent mai mult de nivelul riscului de credit decat de costul resurselor. Desi chiar bancile au interes sa reduca nivelul dobanzilor - creditele mai ieftine pot fi mai usor rambursate - volumul in continua crestere al creditelor neperfomante, incertitudinile din plan economic, dificultatile intampinate de banci in evaluarea viabilitatii clientilor in conditiile crizei, la care se adauga si problema somajului in cazul persoanelor fizice, toate acestea duc la un risc sporit", explica Bogza.

"Din acest motiv, cred ca o reducere substantiala si sustinuta a ratelor dobanzilor la credite in perioada urmatoare este problematica, chiar daca mai multe banci, printre care si Bancpost, au efectuat déjà unele reduceri punctuale la anumite categorii de credite. Asadar, bancile au raspuns pozitiv la decizia BNR de reducere a dobanzii-cheie, insa exista riscul ca ratele dobanzilor la credite sa nu descreasca la fel de repede ca cele la depozite", a adaugat presedintele Bancpost.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, estima ca "in jurul cifrei de 6 ar trebui sa fie dobanzile la depozite, iar cele la credite sub 10. Sau, hai sa spunem, in jur de 10".