Vremea creditului cu buletinul si a cumparaturilor doar de dragul promotiilor a apus. Bancile au devenit mult mai precaute si mai selective odata cu recesiunea, iar clientii compara preturile din trei magazine inainte sa cumpere.

Aratand ca incurajeaza creditarea, BNR a redus constant dobanda sa de referinta, pana la nivelul de 6,25%. Nici institutiile bancare nu s-au aratat indiferente, dobanzile ajungand la nivelul de acum trei ani. Pe langa diminuarea dobanzilor, bancile "se bat" acum si in tot felul de promotii, mai ales pe segmentul creditelor de valoare mica, in special al cardurilor de credit.

Astfel, Banca Transilvania tocmai a lansat un nou card de credit co-branded: Visa Gold BT – Rotary. Produsul contribuie in primul rand la sustinerea planurilor pe care Rotary le are pentru comunitatea locala. Insa membrii Rotary care isi fac acest card beneficiaza de un pachet de asigurari de calatorie, in cazul intarzierii zborului, al pierderii bagajelor sau actelor etc. De asemenea, utilizatorii unui astfel de card au acces gratuit in Salonul Business Class in cadrul Aeroportului International Henri Coanda din Bucuresti, pentru eventualele intalniri de afaceri sau pentru ultimele pregatiri inainte de zbor.

Sa luam, insa, un alt exemplu de promotie inedita, pentru un card de credit destinat oricui: detinatorii de Citi Credit Card au acces  gratuit in 15 muzee din Romania, acest beneficiu avand la baza parteneriatul dintre Citibank Romania si Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Fiecare detinator de card de credit Citi se poate bucura de aceasta promotie oricand, numarul de intrari fiind nelimitat. Mai mult, la fiecare vizita la muzeu, detinatorii Citi Credit Card Classic pot beneficia de intrare gratuita pentru inca o persoana, iar detinatorii Citi Credit Card Gold beneficiaza de intrare gratuita pentru inca doua persoane.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, crede ca este o initiativa prin care se incurajeaza consumul cultural. "Toate demersurile care au ca scop popularizarea culturii, vor beneficia de sprijin din partea Ministerului. Valorile din muzeele Romaniei merita o astfel de reclama si sper ca acest gest sa inspire si alti agenti economici, fiind o investitie nobila in valorile spirituale", a declarat Hunor.

Muzeele incluse in acest program sunt:
• in Bucuresti: Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul de Arta Vasile Grigore – pictor si colectionar si Muzeul National George Enescu;
• in Cluj-Napoca: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei;
• in Iasi: Complexul Muzeal National Moldova;
• in Sibiu: Muzeul National Brukenthal;
• in Sinaia: Muzeul National Peles;
• in Bran: Muzeul National Bran.

De asemenea, in parteneriat cu Compania de Administrare a Domeniului Bran, Citibank Romania ofera detinatorilor Citi Credit Card intrari libere si la Castelul Bran, in aceleasi conditii ca in cazul parteneriatului cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

O alta banca ce promoveaza altfel consumul prin cardul de credit este BRD. Si asta pentru ca BRD Finance si Altex au lansat MasterCard Altex si Media Galaxy, destinate special celor care fac cumparaturile intr-unul din magazinele celor doua lanturi. Mai mult, posesorii acestor carduri beneficiaza de asigurari de viata facultative, ce acopera riscuri precum somajul, decesul, invaliditatea sau incapacitatea temporara de munca.

Si mai avem. Piraeus Bank ofera pentru toate cardurile de credit, atat pentru cele noi, cat si pentru cele aflate deja in portofoliu, asigurari de calatorie pentru cei care pleaca in strainatate pe o perioada de cel mult 60 de zile consecutive.

Polita acopera asistenta medicala non-stop, cheltuieli medicale de urgenta, invaliditate, pierderea bagajelor, intarzierea cu mai mult de patru ore a bagajelor, intarzierea cu mai mult de sase ore a cursei aeriene, protectia cumparaturilor achitate cu cardul in timpul calatoriei asigurate si raspundere civila personala fata de terti (daune materiale si vatamari corporale produse tertilor). Pentru a beneficia de ea, clientii trebuie sa demonstreze ca au folosit un card de credit Piraeus pentru a achita costurile calatoriei.

Tot BRD mai ofera Punct Card, unde la fiecare leu cheltuit in tara sau in strainatate acumulezi cate un punct. La final, poti face cumparaturi pe credit, plus cumparaturi pe puncte. Nici BCR nu se lasa mai prejos, ba dimpotriva, banii cheltuiti se transforma in puncte cu Power Card si, mai mult, in reduceri de pana la 20% in reteaua de parteneri BCR (Flanco, s.Oliver, Caru' cu bere, Carpatia Tour etc.).