Centru global de private banking prin traditie, Elvetia isi pierde rapid statutul din cauza campaniilor purtate de guverne puternice, precum SUA si Germania, impotriva evaziunii fiscale realizate prin transferul averilor in conturi secrete offshore, in asa-numite paradisuri fiscale.

Numarul bancilor elvetiene cu capital strain a scazut la 129 la finele lunii mai, fata de 145 la inceputul anului trecut, potrivit Asociatiei Bancilor Straine din Elvetia.

Activele in administrare ale acestor institutii au coborat cu 25% in ultimii cinci ani, la 870,7 miliarde franci elvetieni (706 miliarde euro), odata ce clientii si-au retras banii sau au platit taxele aferente veniturilor nedeclarate ascunse in Elvetia.
Presiunile exercitate de guverne straine impotriva secretului bancar si inasprirea reglementarilor ar putea declansa un val de fuziuni si achizitii in sectorul bancar elvetian in urmatorul an si jumatate, potrivit bancherilor, consultantilor si analistilor contactati de Bloomberg.

In pofida declinului din ultimii ani, Elvetia ramane cel mai mare centru financiar offshore la nivel mondial, cu active in administrare de 2.200 miliarde de dolari, reprezentand 26% din piata, potrivit datelor Boston Consulting Group.

"Are loc o agitatie in randul bancilor de servicii private. In Elvetia, unii jucatori straini ar putea ajunge la concluzia ca plecarea este o varianta mai buna", comenteaza pentru Bloomberg Felix Wenger, director la departamentul elvetian de private banking al companiei de consultanta McKinsey & Co.

Printre bancile care au renuntat deja la operatiunile de private banking din Elvetia se numara Lloyds Banking Group (Marea Britanie), Banco Santander (Spana), Commerzbank (Germania) si ING (Olanda). In cele mai multe cazuri, activele au fost preluate de institutii cu capital local.

In urmatoarea perioada ar putea avea loc noi iesiri. HSBC Holdings, cea mai mare banca de servicii private cu capital strain din Elvetia dupa active, ar putea vinde o parte din operatiune, a sugerat in luna mai directorul general al grupului, Stuart Gulliver. El a precizat insa ca gigantul britanic nu intentioneaza sa renunte in totalitate la divizia elvetiana.
Grupul italian de asigurari Assicurazioni Generali vrea sa vanda BSI Group, banca de servicii private din Lugano, cu o traditie de 140 de ani.

Anul trecut, Julius Baer Group a preluat operatiunile de wealth management ale Bank of America Merrill Lynch din afara Statelor Unite.

Un raport recent al PricewaterhouseCoopers arata ca mai mult de o treime dintre companiile de private banking intervievate intr-un sondaj anticipeaza ca industria va trece in urmatorii doi ani printr-o proces de consolidare, cu numeroase fuziuni. Cu doi ani in urma, procentul era de numai 7%.

Criza prin care trece industria mareste distanta dintre cele mai performante institutii si cele care inregistreaza evolutii mediocre sau chiar proaste, potrivit unui raport al McKinsey. Aproape o treime dintre bancile de servicii private din Europa au inregistrat scaderea fondurilor sub administrare in 2012, iar una din sase banci a inregistrat pierderi.

Ascensiunea centrelor financiare din Asia, precum Singapore, erodeaza de asemenea statutul Elvetiei. Boston Consulting anticipeaza scaderea cotei de piata a bancilor private elvetiene la nivel mondial la 25% pana in 2017, fata de 27% in 2011, in timp ce Singapore ar urma sa creasca de la 10% la 12%.

Guvernul SUA ancheteaza de mai bine de patru ani bancile de servicii private din Elvetia, tragand la raspundere diviziile americane ale grupurilor financiare pentru practicile care incurajeaza evitarea taxelor prin transferarea averilor nedeclarare in conturi offshore.

Cel mai rasunator caz, cel al grupului UBS, cea mai mare banca elvetiana, s-a incheiat cu o sanctiune financiara usturatoare pentru institutia de credit. UBS a acceptat plata unei sanctiuni de 780 milioane de dolari pentru a evita escaladarea unui dosar deschis de Fisc si Departamentul Justitiei si a convenit desecretizarea informatiilor privind conturile a aproape 5.000 de clienti americani suspectati de evaziune fiscala.

Franta si Germania cauta informatii despre cetatenii cu conturi in Elvetia utilizand date sustrase prin diverse metode de la banci, cele mai cunoscute fiind cazuri fiind CD-urile cumparate de autoritatie germane de la fosti angajati ai institutiilor de credit elvetiene.

Din ianuarie, Elvetia are in derulare acorduri cu Marea Britanie si Austria in baza carora colecteaza taxe in beneficiul guvernelor respective de la cetatenii britanici si austrieci care detin conturi in tara. Guvernul elvetian discuta si cu alte state europene privind taxarea conturilor offshore.