Dupa 3 ani si jumatate de cand am intrat in Europa, ministerele si primariile reusesc sa atraga de patru ori mai putini bani decat sumele pe care le viram la bugetul Uniunii.

In acesti ani, Romania a finantat bugetul comunitar cu 3 miliarde de euro, dar nu a reusit sa atraga proiecte decat de 800 de milioane de euro.

De ce nu primim bani europeni? Pentru ca avem proiecte putine si prost facute. Tocmai de aceea, doar 13% din cererile de finantare depuse de primariile din Bucuresti-Ilfov vor primi fonduri.

La acest capitol cel mai bine stau localitatile din nord-vestul tarii, unde responsabilii au fost mai harnici. Cei mai lenesi sunt in nord-est. In aceasta zona, venitul pe cap de locuitor este de trei ori mai mic decat in Capitala.

Desi in ultimii 20 de ani in Romania s-au construit putini kilometri de autostrada, Ministerul Transporturilor, de exemplu, nu a atras decat 37 milioane de euro in trei ani, adica 1,8% din fondurile care ii erau destinate. Bulgarii, in schimb, au reusit sa-si construiasca mai multe drumuri cu bani europeni.

Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, unele masuri care vin in sprijinul beneficiarilor de fonduri europene si care isi propun sa faciliteze obtinerea cofinantarii necesare derularii proiectelor.

Astfel, pentru asigurarea finantarii, beneficiarul poate oferi prin gaj sau ipoteca, la unitatea de credit, activele fixe care fac obiectul contractului de finantare.

In acest sens, beneficiarul este obligat sa transmita autoritatii cu care a incheiat contractul de finantare o copie a contractului de credit si gaj/ipoteca in termen de maximum zece zile de la semnarea acestuia.

Asadar, in contextul in care Romania se confrunta cu probleme in absorbtia si implementarea fondurilor europene, Ministerul Finantelor Publice a promovat un act normativ care sa ofere beneficiarilor posibilitatea obtinerii mai facile a finantarilor atrase din sectorul bancar, dat fiind faptul ca, prin gajarea bunurilor achizitionate prin proiect, este diminuat riscul creditarii si, eventual, costul acesteia.