Sa iti inseli partenera de viata reprezinta pentru barbatii cu venituri mici o modalitate de reafirmare a propriei masculinitati, amenintata de aceasta situatie, a explicat Christin Munsch, doctor in sociologie la Universitatea Cornell din Statele Unite, intr-un studiu prezentat in cadrul conferintei anuale a Asociatiei americane de sociologie, scrie Mediafax.

"Veniturile mai mici ale barbatilor decat cele ale partenerelor de viata pot sa ameninte identitatea masculina a barbatilor, punand sub semnul intrebarii notiunea traditionala potrivit careia ei sunt aceia care trebuie sa asigure traiul zilnic al familiei", a explicat cercetatoarea americana.

"Acest raport cauza-efect poate fi deosebit de pronuntat in anumite grupuri de populatie profund atasate de ideea masculinitatii traditionale, cum este cazul barbatilor de origine latino-americana", a precizat autoarea studiului.

Potrivit acestui studiu, numarul cazurilor de infidelitate este mult mai mare atunci cand barbatul cu venituri mai mici decat cele ale sotiei sale este de origine hispanica.

Acelasi studiu sustine, totodata, ca femeile care isi sustin financiar familiile sunt mai tentate sa-si insele partenerii de viata. In schimb, daca femeia depinde financiar de partenerul ei de viata, ea se confrunta cu un risc mai mic de adulter.

"Pentru femei, feminitatea nu este definita nici de statutul lor de sustinator al familiei, nici de cuceririle lor sexuale. Dependenta financiara nu este o amenintare pentru femei. Dimpotriva (...), este mai probabil ca, pentru femei, dependenta financiara sa le conduca spre fidelitate", a adaugat Christin Munsch.

In total, indiferent de natura circumstantelor luate in calcul, femeile sunt de doua ori mai putin susceptibile de a-si insela partenerii de viata, comparativ cu barbatii. Potrivit acestui studiu, realizat in cadrul unei perioade de monitorizare de sase ani, 6,7% dintre barbati si-au inselat partenerele de viata. In cazul femeilor, acest procent a fost de 3,3%.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.583 de voluntari - 1.024 barbati si 1.559 femei - casatoriti sau traind in concubinaj de cel putin un an.