"Putem spune ca aceasta criza a datoriilor suverane e o criza a increderii reciproce", a apreciat Barroso. 

Presedintele CE si-a exprimat insa speranta ca statele membre sunt capabile sa gaseasca o solutie si sa genereze crestere economica si locuri de munca 

"Va spun ca da, situatia este foarte grava, dar se poate rezolva si propunem cetatenilor o refacere a Uniunii Europene. Unii spun ca avem nevoie de disciplina, altii ca de solidaritate. Avem nevoie de disciplina si solidaritate. De ambele. Avem nevoie de o ambitie mai mare, de o solutie globala", a spus Barroso. 

Oficialul european a vorbit si despre riscul unei fragmentari.  "Am ajuns la un moment de rascruce si riscam o fragmentare", scrie Mediafax.

De asemenea, presedintele CE, a mai spus ca trebuie rezolvata problema luarii deciziilor, asa cum este prevazuta in Tratatul de la Lisabona. Barroso considera ca schimbarile ar trebui legate de limita veto-ului si a unanimitatii.  Oficialul a facut aceste declaratii in contextul in care s-a referit la euro-obligatuiuni.

"Unele euro-obligatiuni vor necesita o schimbare a tratatelor. Aceasta este foarte important", a spus el. 

"Putem face multe lucruri cu Tratatul de la Lisabona si nu avem nicio scuza ca nu facem aceste lucruri acum. Dar se poate sa fie necesar sa ne gandim si la schimbari ulterioare ale Tratatului. Ma gandesc aici mai ales la limita pe care ne-o impune veto-ul si unanimitate. Nu putem sa facem progrese daca ne luam dupa cei mai lenti. Faptul ca un stat membru nu are dreptul sa se miste pentru ca un alt membru este mai lent nu este acceptabil. Nu este nici credibil din punct de vedere al pietelor. Deci trebuie rezolvata problema luarii deciziei. Si, desigur, statele membre au dreptul sa nu ia o decizie. Aceasta este o chestiune, dupa cum zic ei, de suveranitate nationala. Dar un stat membru nu are dreptul sa blocheze alte tari membre care si ele au suveranitate nationala si care daca doresc sa mearga inainte trebuie sa fie lasate sa o faca", a mai adaugat Barroso.

In acelasi discurs rostit in fata Parlamentului European, Jose Manuel Barroso, a declarat ca trebuie finalizata uniunea monetara cu o uniune economica si ca a fost o iluzie ideea ca pot exista o moneda europeana si o piata unica, dar cu abordari nationale. 

"Trebuie sa mergem mai departe, sa ne finalizam uniunea monetara cu o uniune economica. Trebuie sa reusim sa indeplinim obiectivele de la Maastricht" a spus Barroso. 

"A fost o iluzie sa credem ca putem avea o moneda europeana si o piata unica cu abordari nationale ale pietei. Trebuie sa trecem peste aceasta iluzie si sa stim ca nu putem avea o abordare inter-guvernamentala la aceasta problema", a precizat Barroso, care a propus un plus de integrare.

Citeste si:

Adevaruri fundamentale care contrazic ritmul economiei globale