"Asa cum este, si eu critic PDL, este singurul partid care si-a asumat un program de austeritate. Ma rog la Dumnezeu sa-l si implementeze, pentru ca altfel Romania va continua sa cerseasca pentru a plati salarii si pensii. De multe ori romanii se considera indreptatiti sa se simta umiliti ca sunt reprezentati de anumiti politicieni… Va rog sa va ganditi si la cum se duce un sef de stat si spune «Mai am nevoie de imprumuturi. Dar ce autostrazi vrei sa faci?... Nu, ca sa platim salariile si pensile». Deci o tara care ia imprumuturi sa-si plateasca salariile si pensile este o tara de mana a doua din capul locului", a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a spus, raspunzand unei intrebari, ca Romania nu este in faliment. "In faliment esti cand nu mai ai lichiditati. Noua inca ni le mai asigura piata, FMI, UE, bancile, ni le dau. Trebuie sa intelegem ca avem nevoie sa fim solidari pentru a fi respectati ca tara. Pentru a fi respectati ca tara trebuie sa luam bani pentru investitii, nu ca sa mancam", a adaugat seful statului.

Presedintele a mentionat ca in 2009 s-a redus numarul de bugetari cu 18.000. "Putin", a apreciat Basescu, mentionand ca acesta este unul din motivele pentru care a criticat Guvernul.

"In 2010, de la 1 ianuarie si pana acum, (aparatul de stat a scazut, n.r.) cu 27.265 de bugetari. Putin. (...) Trebuie accelerat procesul", a spus presedintele, mentionand ca selectarea personalului trebuie facuta pe criterii de calitate, nu pe criterii politice.

"Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar, din cei 1,35 milioane. Este de urmarit punerea in aplicare a acestor acte normative si vreau sa va spun public: nu este suficient, in opinia mea", a afirmat seful statului.

El a spus ca este nevoie de masuri pentru cei 74.000 de salariati din sistemul bugetar si a amintit ca exista 3,2 miliarde de euro din banii UE pentru recalificarea fortei de munca.

"Vreau sa le transmit si un mesaj si lor si liderilor sindicali, cei care ii reprezinta cu veselie la televizor: sunt primii responsabili de neatragerea fondurilor europene pana la ora asta", este de parere Basescu.