"Solutia distrugerii viitorului Romaniei, asta e solutia daca mai luam o data bani. Eu sunt de acord sa mai luam bani in 2011 daca ii ducem numai in dezvoltare. Adica, propunerea mea publica este sa traim din ce producem, iar ce imprumutam sa cheltuim numai pentru dezvoltare, sa facem diguri, autostrazi. Noi de 12 ani imprumutam bani, adica avem bugete cu deficit si dedicam banii consumului", a declarat Traian Basescu.

El a catalogat drept "criminal" gestul guvernarii PNL de a cheltui miliarde din Fondul de Dezvoltare, rezultati din vanzarea BCR si a unor societati de distributie a electricitatii.

De asemenea, el s-a declarat impotriva privatizarii societatilor din portofoliul statului, admitand ca ar fi de acord cu vanzarea a maximum 49% din actiunile detinute la companii, statul urmand sa ramana cu 51% din actiuni, iar banii rezultati sa nu fie folositi pentru consum, ci pentru autostrazi, cai ferate sau diguri.

Discutiile dintre FMI si Romania privind un nou acord ar putea incepe in urmatoarele luni, imediat ce Guvernul va da un semnal clar in acest sens, iar in cazul in care se va ajunge la o intelegere aranjamentul va fi unul de tip precautionary sau stand-by, potrivit reprezentantului FMI Jeffrey Franks.

"Toate discutiile legate de tipul de acord pe care ar putea sa-l incheie autoritatile romane cu FMI si durata unui eventual nou acord ar putea avea loc in urmatoarele luni, odata ce Guvernul ne va da un semnal clar ca vrea sa inceapa aceste discutii", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, Franks a mai spus ca board-ul FMI este ingrijorat in legatura cu capacitatea autoritatilor romane de continuare de politicilor de reforma, fiind nevoie de tinerea cheltuielilor sub control si de masuri privind cresterea colectarii veniturilor.