"Va trebui sa ne dimensionam exigentele, pe realitatile Romaniei, si sa intelegem, ca nu putem cheltui, mai mult decat producem". Este declaratia facuta astazi, pe un ton apasat, de presedintele Traian Basescu.

Seful statului a avertizat voalat, inclusiv Guvernul, ca daca nu renuntam la sporuri, si pensii speciale, riscam sa ramanem fara bani.

"Sa ne imaginam ca Guvernul nu ar reusi sa impuna niste cheltuieli rezonabile de functionare a statului, in care intra si cheltuielile cu sporuri inventate si cheltuilelile cu tot soiul de avantaje speciale si asa mai departe. Efectul ar fi ca la sfarsitul anului 2010 ar trebui sa facem un nou imprumut ca sa putem sa platim toate facilitatile de care au beneficiat categorii in mod nejustificat - sporuri de zambet in administratia locala, spor sa vina imbracat decent sau mai stiu eu ce sporuri, ca are antena deasupra cartierului", a explicat el.
     
Seful statului a adaugat ca "am dat cateva exemple care arata ca am mers prea departe cu bucuria, cu veselia de a cheltui, fara sa avem si responsabilitatea de a ne intreba de unde sursele de finantare".

El a mentionat ca nu pune lipsa de resurse strict pe seama crizei si ca au fost cativa ani de "lipsa de viziune".

Declaratiile sefului statului vin dupa saptamani de dezbateri aprinse despre taierea beneficiilor unora sau altora, dar si a pensiilor mari. Premierul, adica cel care trebuie sa ia toate aceste masuri nepopulare, a venit cu clarificari cateva ore mai tarziu.

"Presedintele a subliniat inca odata importanta masurilor de reforma si a dat inca un argument in plus ca trebuie sa fim exigenti cu cheltuirea banilor pe care romanii ii dau pe impozite si taxe ...in nici un caz nu o sa ne imprumutam sa platim sporul de zambet," a declarat Emil Boc.

Insa, pana si expertii FMI se feresc sa vorbeasca despre un nou credit si lasa de inteles ca Executivul nu trebuie sa faca altceva decat sa isi duca la bun sfarsit angajamentele luate deja.

Tony Lybeck,  reprezentantul FMI in tara naostra, a declarat ca ''Noi consideram ca Romania isi va indeplini angajamentele din programul economic sustinut de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala".

De altfel, Guvernul a scris negru pe alb in ultimul acord semnat cu Fondul Monetar ca daca nu reduce cheltuielile cu personalul , va lua masuri de crestere a veniturilor ceea ce ar putea insemna majorari de taxe si impozite.