Traian Basescu a declarat la Dorohoi, ca sinistratii din judetele afectate de inundatii vor fi ajutati cu materiale de constructie si ca banii vor proveni de la bugetul de stat, dupa ce "se va taia de la educatie si sanatate".

Insotit de ministrii Elena Udrea si Gabriel Oprea, seful statului a vizitat mai multe localitati distruse din judetele Suceava si Botosani.

Le-a promis oamenilor ca vor primi de la Guvern materiale ca sa isi refaca locuintele, cu o conditie: sa fie cat mai departe de apele primejdioase. Nu s-a inteles chiar cu toti, cu vorba buna.

Traian Basescu a facut un prim popas in localitatea Patrauti, din Suceava, unde viitura a spulberat dintr-un foc 19 case. Din mers, seful statului i-a mustrat pe oameni, inclusiv pe primar: "Mai, de v-ati pus casa aici... mai oameni buni? Cum ati pus case in albie?"

Sinistratii au primit apoi asigurari ca autoritatile o sa ii ajute sa isi faca alte camine, de preferinta pe deal.

Apoi presedintele a plecat spre Dornesti. In drum, s-a oprit la podul care face legatura intre Vama Siret si Radauti, grav afectat de inundatii.

Ultima oprire, la Dorohoi, n-a fost lipsita de incidente. Aici Traian Basescu a avut o disputa cu o profesora din localitate.

Si premierul Emil Boc a fost printre sinistrati. Acesta i-a linistit pe cei ramasi fara case si le-a spus ca exista suficiente case modulare pentru toti. Boc a precizat ca exista 246 de case distruse de ape. Premierul a mai spus ca
Guvernul va analiza situatia si va decide cum ii va ajuta pe sinistrati sa isi reconstruiasca locuintele.

Cel mai grav afectate de inundatiile puternice, ca urmare a revarsarii Siretului, care a inregistrat debite istorice, au fost judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt si Bacau.

Potrivit Prefecturii Suceava, inundatiile din aceasta saptamana au afectat 81 de localitati din judet, fiind evacuate 1.610 persoane, 63 de case fiind distruse, un numar de 4.949 de case fiind afectate atat de inundatii, cat si de alunecarile de teren, iar 602 case fiind izolate.

Conform unei informari a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), dat vineri publicitatii, peste o suta de localitati din 14 judete au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore, iar 7.762 de persoane au fost evacuate.

In ultimele 24 de ore, in urma ploilor torentiale si cresterii debitelor raurilor au fost afectate 104 localitati din 14 judete (Alba, Bacau, Botosani, Braila, Caras-Severin, Galati, Giurgiu, Harghita, Ialomita, Iasi, Neamt, Suceava, Tulcea, Vaslui), fiind evacuate 7.762 persoane.