"Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare in raport si cu celelalte obligatii pe care ni le-am asumat, iar eu o spun public: daca se introduce reducerea CAS, Romania pierde acordul cu Fondul si cu UE, cu implicatiile care decurg de aici, din punct de vedere credibilitate si din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni. Se vor pierde 10% din contributiile UE la proiectele din Romania", a sustinut seful statului, referindu-se la recesiunea tehnica in care a intrat Romania. 

Presedintele a subliniat ca exista solutii de revenire a economiei, prima fiind anularea taxelor suplimentare, precum cea pe stalp si revenirea la vechiul pret al combustibilului. Aceste solutii "ar ajuta economia sa inceteze sa mai gafaie", a spus Traian Basescu, explicand ca economia "trebuie facuta din nou sa respire normal". 

"Nu reducerea CAS va avea efect pe revenirea la o respiratie normala a economiei, ci extragerea din economie a poverilor suplimentare, care oricum n-au facut bugetul mai fericit, dimpotriva", a mai spus Basescu. 

Totodata, presedintele a atras atentia ca UE a anuntat intrarea Romaniei in recesiune tehnica si nu INS, care a motivat ca a folosit un formular standard din 2009. 

"Am impresia ca este a treia institutie care capoteaza sub presiune politica si vine sa completeze salba de institutii puse sub control politic, alaturi de Avocatul Poporului si de CNA (...). Au facut ce a facut si seful lor, au plagiat un formular din 2009 si de-asta au omis sa spuna tarii ca a intrat in recesiune", a afirmat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania a intrat in recesiune, dupa standardele UE, avertizand asupra faptului ca aceasta realitate economica nu mai poate fi acoperita de "propaganda pontista" si subliniind ca intrarea intr-o eventuala criza este "aproape".

"Romania a intrat in recesiune, in concordanta cu standardele UE (...). Este un semnal de alarma pe care il trag, pentru ca am mai trait odata acest proces, cu un guvern mincinos, al lui Tariceanu. Ne pregatim din nou sa intram intr-un astfel de proces de depreciere a situatiei macro-economice. Inca nu e prea tarziu, inca se pot lua masuri pentru evitarea intrarii in criza, dar criza este aproape. Suntem in recesiune", a spus seful statului. 

El a adaugat ca exista mai multe cauze ale intrarii in recesiune si a mentionat ca, generic vorbind, cauza principala este "proasta guvernare". 

Traian Basescu a spus ca reducerea investitiilor, dar si reducerea investitiilor straine directe, constituie cauza fundamentala e intrarii in recesiune. O alta este constituita de multitudinea de taxe introduse pe economie si populatie, el facand referire in special la taxa pe stalp si la cresterea celei pe combustibil. 

Seful statului a mentionat de asemenea "lipsa de proiecte pentru absorbtia fondurilor europene". 

"Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontista. Proasta guvernare e o realitate. A avut toate conditiile de stabilitate macro-economica preluate de la Guvernul Boc. Prin incompetenta si minciuna reuseste sa creeze din nou dezechilibre", a mai spus Basescu.

Presedintele a mai declarat joi seara ca "reducerea CAS nu face altceva decat sa accelereze intrarea in criza prin accentuarea masiva a deficitului la fondul pe pensii" si ca, in mod egal, PSD, PNL si PDL "ii mint pe romani pentru a le lua voturile".

"Eu le-as spune la toti la un loc USL, pentru ca asta sunt, Ponta cu liberalii si PDL sunt USL, pentru ca liberalii, fiind majoritari, au si candidatul la prezidentiale, practic fac politica pe care au facut-o alaturi de PSD, demagogie si minciuna - vor sa obtina avantaje in campania electorala pe tema CAS, in conditiile in care Romania nu poate sa faca acest lucru. Nu avem resurse.Vor sa-i amageasca pe cei din economie, pentru ca reducerea CAS nu o fac pe seama partii din salariu pe care-l incaseaza lucratorul, ci lasa bani la companii" a sustinut Traian Basescu, la Palatul Cotroceni. 

In opinia sa, "reducerea CAS nu face altceva decat sa accelereze intrarea in criza prin accentuarea masiva a deficitului la fondul pe pensii". 

"In momentul de fata, consider ca, in mod egal, liderii marilor formatiuni politice, de la putere si de la opozitie, sunt la fel de iresponsabili si mincinosi, fie ca vorbim de Ponta, fie ca vorbim de Iohannis, fie ca vorbim de Blaga. Clameaza reducerea CAS si vor baga tara in criza", a mai spus Traian Basescu. 

Senatul, convocat in sesiune extraordinara, se va intruni in plen, in 18 august, de ora 16,00, la sediul din Palatul Parlamentului, potrivit unui comunicat remis Mediafax.