"Tin sa incep prin a va multumi mult pentru sprijinul pe care Franta, alaturi de Germania, ni l-au dat zilele trecute la Bruxelles sa obtinem un nou acord de asistenta cu UE si Fondul (Fondul Monetar International - n.r.)", a afirmat presedintele Traian Basescu, la inceputul intrevederii de la Palatul Cotroceni cu premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault.

Presedintele Traian Basescu l-a primit joi dupa-amiaza la Palatul Cotroceni pe premierul Frantei, Jean-Marc Ayrault, la inceputul vizitei sale oficiale de doua zile in Romania.

Premierul Victor Ponta a declarat, vinerea trecuta, ca a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu, joi seara, pe marginea scrisorii privind un nou acord cu FMI si Comisia Europeana, el mentionand ca tot joi a fost trimisa scrisoarea catre Comisie.

"Ieri am trimis scrisoarea catre Comisie (...) Am discutat despre acordul cu FMI si cu Comisia Europeana", a declarat premierul. El a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI este una asumata de Guvern, guvernatorul BNR si presedinte. Acesta a mai precizat ca este vorba de un nou acord de tip preventiv, noteaza Mediafax.

Guvernul va incepe in aceasta luna negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv, a anuntat joi premierul Victor Ponta, dupa ce Consiliul Director al FMI a avizat, saptamana trecuta, cu trei derogari, ultimele evaluari cu Romania.

Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie incheiat pentru o perioada de doi ani.
Surse guvernamentale afirmau miercuri ca este posibil ca oficialii Comisiei Europene sa nu mai doreasca sa participe la un nou astfel de acord.

Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri. Intelegerea a fost parafata in primavara anului 2011, in continuarea acordului inceput in 2009, si trebuia sa se incheie in martie 2013. Board-ul FMI a aprobat in martie cererea autoritatilor romane de extindere cu trei luni a acordului, panã la sfarstul lunii iunie, astfel incat Guvernul sa aiba timp sa reducã arieratele si sã adopte masuri de imbunatatire a managementului companiilor de stat.

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, se va afla in vizita in Romania in perioada 15-16 iulie, urmand sa sustina la Bucuresti un discurs despre identificarea unei "noi paradigme de crestere" economica in regiune.