"Am sa particip cu o delegatie la Consiliul European care se va desfasura, sa speram, doar joi si vineri, daca se va gasi o solutie, e posibil si sambata. Este primul Consiliu European fara limita de timp, asa a fost si cel din decembrie 2006 cand s-a stabilit bugetul pentru 2007-2013", a spus presedintele, la plecarea spre Bruxelles.

Potrivit acestuia, "va fi o negociere dificila" la Bruxelles.

"Pot sa va spun din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European ca toti au nemultumiri, dar exista dorinta sa se ajunga la un compromis. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu sa nu ajungem la o solutie, dar parerea mea este ca toti, sau aproape, dorim sa ajungem la o solutie", a afirmat Traian Basescu.

Seful statului a declarat ca Romania considera, asa cum i-a informat pe mare parte din parteneri, inclusiv pe presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, ca lucrurile trebuie negociate.

"Domnul Orban mi-a transmis punctele de vedere exprimate in intalnirea cu domnul Van Rompuy pentru a ne putea corela pozitiile cu cele exprimate la Consiliul Afaceri Generale. Toti spun ca suntem intr-o pozitie dificila de negociere si eu nu contest acest lucru. Stim ca sunt aprecieri ca in vara Romania ar fi avut derapaje de la statul de drept, stim ca avem o absorbtie redusa, de 9,72% pe fondurile de coeziune. Aici as vrea sa fiu foarte clar ca nu vreau sa introducem citiri diferite ale executiei fondurilor de coeziune, Comisia Europeana, Uniunea Europeana, Consiliul European au un singur mod de a citi privind executia bugetului, nivelul de absorbtie, si anume sumele pe care le-au virat acasa", a afirmat presedintele.

El a apreciat ca acest Consiliu este "fundamental pentru a pune intr-un fel sau altul semnul egal intre ce declaram ca oameni politici si ce facem cand avem in fata cel mai important instrument".

"Aceste trei lucruri trebuie sa se reflecte in buget, chiar daca, pe de alta parte, trebuie inteles ca, la randu-le, donatorii sunt intr-o situatie dificila din punct de vedere economic, adica este recesiune peste tot. Toate statele UE fac reduceri peste tot, dar sunt niste principii ale UE care ne obliga pentru a fi credibili in fata natiunilor UE sa apropiem cat mai mult actiunea concreta de declaratii. As mai spune ca nu sunt pesimist, dar asta ma caracterizeaza si in cele mai critice momente nu am pesimismul ca principal mod de a actiona si ca principala stare de lucru", a adaugat Traian Basescu.

Din delegatia presedintelui fac parte ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, consilierul de stat al premierului, Luminita Odobescu, directorul general in MAE, Ioana Bivolaru, si Catalina Constantin, director general in MAEur.

De asemenea, presedintele este insotit de consilierii Cristian Diaconescu, Bogdan Manoiu, Bogdan Dragoi si de purtatorul de cuvant Bogdan Oprea.