Basescu a spus ca solutiile gasite pentru capitalizarea bancilor vizeaza asigurarea cantitatii si calitatii capitalului, pentru ca se vizeaza introducerea in sistemul bancar a unui capital de prima clasa, respectiv lichiditate in bani.

"Se injecteaza in sistemul bancar european capital de cea mai buna calitate, care poate sustine nu doar economia, dar si nevoia de credite a statelor", a spus Basescu, citat de Mediafax.

El a subliniat ca, prin decizia adoptata de Consiliu, nu numai Romania, ci si toate statele au garantia ca subsidiarele apartinand bancilor-mama din alte state vor avea nivelul de capital mentinut si pentru anii urmatori.

"Deci ceea ce a insemnat ingrijorarea noastra a primit un raspuns din parea statelor membre. Propunerea noastra a fost materializata printr-un text care vizeaza toate statele UE. Deci statul gazda al subsidiarelor nu va fi niciodata in pericol de a constata ca piata bancara e diminuata prin retragerea fluxurilor de capital", a spus seful statului.

"Acest lucru va permite Romaniei atat creditatea economiei, cat si achizitia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat. Altfel spus, va permite Romaniei sa-si mentina nivelul actual de pe piata datoriilor suverane", a mai spus presedintele.

Tarile din zona euro vor adopta "reguli de aur" pana la finalul lui 2012. Ce decizii au luat liderii pentru salvarea Europei VIDEO

Liderii UE au ajuns la un acord pentru recapitalizarea bancilor. Italia va prezenta un plan de relansare economica VIDEO

Romania are fluxuri de capital de 40 miliarde euro, din care bugetul a fost finantat cu 13,2 miliarde euro

"Romania are fluxuri de capital de 40 de miliarde de euro, din care, anul acesta, 13,2 miliarde au fost utilizate pentru finantarea bugetului de stat, diferenta pana la 40 de miliarde fiind pentru sectorul privat. Avem o structura foarte buna, spre deosebire de alte tari (...) E o structura optima: din 40 de miliarde, doar 13 au fost utilizate in bonuri de trezorerie, restul au sustinut afaceri", a spus seful statului, la finalul reuniunii liderilor UE.

El a precizat ca, in urma deciziei Consiliului European, bancile straine care opereaza pe piata romaneasca nu au voie sa diminueze fluxurile de capital sub pragul de anul acesta.

"Atat autoritatea bancara europeana, cat si Banca Nationala a Romaniei, supravegheaza subsidiarele bancilor straine de pe piata romaneasca. Orice incercare de diminuare a fluxurilor de capital este imediat semnalata si se iau masuri ca banca mama sa mentina fluxul de capital (...) Exista un prag sub care nu au voie sa coboare - fluxul de capital de anul acesta", a spus seful statului.

Uniunea Europeana a ajuns miercuri seara la un acord pentru recapitalizarea bancilor, cu ocazia summitului de la Bruxelles, anunta premierul Poloniei, Donald Tusk.

Presedintele Basescu declara, miercuri, ca Romania ar fi "intr-o dificultate foarte mare" daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, explicand ca nu s-ar mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta.

Basescu ataca liderii UE: “Desi am luat masuri pe care romanii le-au suportat extrem de greu, suntem in dificultate datorita unor state din zona euro” VIDEO