UPDATE Presedintele Traian Basescu a afirmat ca indicatorii economici de la sfarsitul saptamanii trecute arata o crestere in domeniul constructiilor, paralel cu o diminuare a inflatiei. "Scaderea puternica a inflatiei a dus la cresterea interesului populatiei pentru consum, pentru servicii si produse", a spus Basescu.

Reprezentantul Fondului Monetar International a confirmat ca scaderea inflatiei este cel mai pozitiv semnal pentru economia romaneasca. "Scaderea inflatiei este vestea cea mai buna de la ultima noastra vizita la Bucuresti. Ne asteptam ca inflatia sa scada, insa a scazut peste asteptarile noastre", a declarat Franks.

Preturile au scazut sub asteptarile FMI

"Ne asteptam sa scada inflatia, dar a scazut mult mai mult. Este o stire foarte buna, romanii simt preturile cand merg la magazin in fiecare zi", a mai spus Franks. El a mai aratat ca pentru 2011 reprezentantii delegatiei au o viziune similara cu Guvernul. "Am discutat cifrele cu BNR si ministerul Finantelor, si, cum spuneati, indicatiile pentru al treilea trimestru sunt relativ bune", a spus Franks.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, cel mai redus nivel dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Rata anuala inregistrata in Romania este apropiata de media UE, de 3,3%. Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

Seful misiunii FMI in Romania sustine ca Romania trebuie sa ramana prudenta in actualul context economic, iar presedintele Basescu a raspuns ca acesta este obiectivul partii romane, mentionand si ca "cifrele" pe cel de-al treilea trimestru sunt bune.

Presedintele s-a intalnit, la inceputul saptamanii, la Cotroceni, cu Guvernul si cu guvernatorul BNR. Premierul Emil Boc a declarat, luni, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni cu seful statului, ca mesajul de baza este "prudenta maxima in context economic international extrem de dificil, care, din nefericire, afecteaza si Romania".

Prudenta, cuvantul-cheie

El a precizat ca deciziile luate la Bruxelles de catre Consiliul European au dat "niste aer proapat". Presedintele a subliniat ca este vorba doar de aer proapat si a insistat asupra faptului ca elementul-cheie este prudenta. "Consiliul de la Bruxelles ne-a dat niste aer proaspat, dar este doar aer proaspat, pentru ca vad efectul intarzierilor noastre - cand spun ale noastre ma refer la intarzierile Europei. Am fost extrem de alert cand am vazut cum CDS cresc in procesul de contaminare, acum vad cifrele de la sfarsitul saptamanii trecute, care incep sa se imbunatateasca un pic. Dar cu totii stim ca prudenta este elementul cheie", a spus seful statului.

Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a spus, la randul sau, ca institutia spera ca masurile decise la Bruxelles sa fie unele de succes.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by.

Cele mai importante teme de discutie, de duminica, dintre reprezentantii FMI, CE si BM cu autoritatile romane au vizat constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilita la elaborarea bugetului pentru 2011 si apropiata de cotatiile actuale ale monedei nationale in raport cu euro. Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata la Pro TV, ca moneda nationala a ramas stabila in toata aceasta perioada de turbulente internationale si a evoluat in limite "mai mult decat acceptabile".

In plus, bugetul pe 2012 va fi unul cumpanit. Astfel, constructia bugetului pentru anul viitor se va baza pe stablitatea sistemului fiscal si a cheltuielilor, "cumpanirea banului public" jucand un rol foarte important pentru ca risipa nu ar face decat sa distruga viitorul acestei tari, afirma Mihai Tanasescu, reprezentatul Romaniei la FMI.

In ceea ce priveste reforma companiilor de stat, Tanasescu a spus ca ea a incetinit la Ministerul Economiei, dar sunt semnale bune in domeniul transporturilor, unde masurile se inscriu pe o traiectorie corecta. Totusi, el mentioneaza si  faptul ca statul trebuie sa respecte termenele pentru reforma companiilor de stat.

Reprezentantul Romaniei la FMI spune ca, in cazul in care nu vor fi respectate termenele pentru reforma companiilor de stat, inclusiv prin aducerea de manageri privati, atunci conditiile FMI ar putea fi mult mai stricte.

Citeste si

Ironic: grecii sunt mai increzatori in economie decat romanii