"Romania nu este inca membra a zonei euro si va mai dura cativa ani pana sa adoptam moneda unica. Aceasta nu inseamna ca aderarea la euro nu se afla pe agenda de prioritati ale Romaniei. Banca Nationala arata intr-o evaluare recenta ca progresele pentru indeplinirea criteriilor de convergenta sunt semnificative, astfel incat doar rata inflatiei si ratele dobanzilor pe termen lung depasesc inca valorile de referinta ale criteriilor de la Maastricht", a spus seful statului.

El a aratat ca cele mai recente proiectii sugereaza indeplinirea si a acestor conditii in cursul anului 2014.

"Daca aderarea la zona euro este plasata in perspectiva temporala medie, data fiind importanta asigurarii convergentei reale, participarea de la bun inceput la uniunea bancara este obiect de consens politic intern si se va operationaliza pe termen scurt", a mentionat Traian Basescu.

El a mai spus ca Romania va notifica in mod oficial intentia de a participa la mecanismul unic de supraveghere bancara si a inceput la 9 ianuarie in calitate de negociator discutiile in format interguvernamental privind stabilirea fondului unic de rezolutie.