In contextul retragerilor masive si continue efectuate in ultimii ani de clientii din Vest, dupa ce autoritatile din tari ca Statele Unite sau Germania au inceput un veritabil razboi impotriva evaziunii fiscale, activele clientilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord administrate de banci elvetiene au crescut cu 14% numai anul trecut, la 560 miliarde franci elvetieni (peste 460 miliarde euro).

Geneva a devenit cel mai mare centru financiar offshore pentru bogatii din Orientul Mijlociu dupa ce regele Fahd al Arabiei Saudite a construit in oras un palat, resedinta de vara, in urma cu 35 de ani.

Lombard Odier, cea mai veche banca privata din Geneva, vrea sa-si dubleze activele in administrare de la clienti din Orientul Mijlociu la 10-15 miliarde franci elvetieni in urmatorii cinci ani, a declarat un reprezentant al institutiei financiare.

Bancile elvetiene devin tot mai dependente de Orientul Mijlociu, pe masura ce clientii din Vest isi retrag activele, insa o analiza a Boston Consulting Group releva ca Elvetia va intampina o concurenta din ce in ce mai dura in privinta atragerii banilor arabi.

Prezenta tot mai vizibila a locuitorilor de origine araba pe strazile Genevei anunta transformarea orasului in refugiu pentru cei satui de verile toride din Golful Persic. Elvetianul de origine libaneza Nabil Jean Sab, seful bancii de administrare a averilor Compagnie Privee de Conseils et d'Investissements, spune ca exponentii elitelor din Orientul Mijlociu sunt atrasi la Geneva de siguranta, stabilitate politica si banci discrete.

Cea mai mare parte din activele provenite in Elvetia din Orientul Mijlociu se gaseste la Geneva.

"In timp ce cele mai importante familii din Golf tind sa apeleze, pentru servicii bancare comerciale, la bancile din regiune, averile private sunt tinute de preferinta separat, in banci offshore. Isi educa copiii la scolile din Geneva si apreciaza siguranta si discretia", spune Heiner Weber, seful unei sucursale din Geneva a Falcon Private Bank, institutie controlata de Aabar Investments, companie a guvernului din Abu Dhabi.

Boston Consulting Group estimeaza averea privata din Orientul Mijlociu la 4.500 miliarde de dolari

Expertii anticipeaza insa ca clientii bogati din regiunea Golfului vor apela, cu timpul, tot mai putin la banci elvetiene, pe fondul competitiei serioase din Singapore si Hong Kong.

Centrele financiare rivale incearca sa profite de decizia guvernului elvetian de a ingheta activele fostilor lideri din Tunisia, Egipt si Libia, ale caror regimuri au fost rasturnate anul trecut de revolte populare.