Analistii Citi au avertizat ca presiunile politice si financiare vor forta bancile europene sa se retraga pe pietele nationale. 

Commerzbank, a doua mare banca germana, va incepe sa refuze acordarea de credite in afara Germaniei si Poloniei. 

"Trebuie sa ne concentram pe sprijinirea economiei germane, in timp ce alte banci se retrag", a aratat directorul financiar al Commerzbank, Eric Strutz. 

Lloyds Banking Grup, o banca britanica oricum concentrata in mare masura pe piata autohtona, a admis ca si-a redus expunerea pe bancile din zona euro. Lloyds, care a inghitit in 2008 creditorul ipotecar HBOS pentru a ajuta sectorul bancar britanic sa evite un faliment cutremurator, inchide si elimina din bilant credite de miliarde de euro catre clienti din Irlanda, incercand sa se retraga aproape complet

Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, s-a declarat ingrijorat ca Asia ar putea avea de suferit daca bancile europene s-ar confrunta cu noi presiuni intr-un scenariu descris de el drept o "mini-criza a creditelor". 

BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci franceze, au anuntat ca isi vor degreva portofoliile de active de 150 miliarde euro. 

Grupul italian Banco Popolare a scos la vanzare operatiunile din Ungaria, insa nu a gasit inca un cumparator. de pe aceasta piata.

Retragerea in pluton a bancilor pe pietele autohtone reprezinta o inversare la 180 de grade a trendului din perioada de inceput a monedei euro.

John Beck, manager la Franklin Templeton, care administreaza obligatiuni de 300 miliarde de dolari, avertizeaza ca Europa ar putea reveni la autarhie, la autosuficienta economica a anilor '30. Atunci, tarile renuntau la standardul aurului si se intreceau in devalorizarea monedelor nationale.