BCE a imprumutat 12 banci cu 6,15 miliarde de euro pe perioada de sapte zile, in timp ce 34 de institutii de credit au accesat finantari totale de 25,5 miliarde de dolari pe 84 de zile. Ambele tipuri de imprumut au dobanda de 0,58%. 

Miercuri au ajuns la scadenta imprumuturi similare acordate de BCE in valoare de 33 miliarde de dolari si 1,35 miliarde de dolari. 

Cerereile pentru imprumuturi in dolari de la BCE sunt cauzate de dificultatile intampinate de institutiile de credit, ca urmare a exodului fondurilor americane si altor investitori, speriati de criza din zona euro.  Astfel de imprumuturi speciale au fost introduse de BCE in timpul crizei din 2008 si au fost reluate in august, dupa ce au fost suspendate mai multe luni.

BCE si alte cinci mari banci centrale din lume au luat in noiembrie masuri coordonate pentru asigurarea lichiditatilor in dolari pe pietele financiare.

Tot astazi, Germania a vandut miercuri obligatiuni pe zece ani in valoare de 4 miliarde de euro la un randment in scadere usoara, insa emisiunea nu a fost suprasubscrisa de investitori, iar Bundesbank a pastrat titluri de un miliard de euro pentru a le vinde ulterior pe piata secundara, transmite AFP. 

Vanzarea de obligatiuni este prima din acest an pentru Germania. 

Agentia pentru administrarea datoriei Germaniei intentiona sa vanda miercuri obligatiuni de 5 miliarde de euro, iar ofertele primite s-au situat la 5,14 miliarde de euro, in pofida statutului de plasament sigur al obligatiunilor germane. 

Practica de a retine o parte a emisiunilor de obligatiuni pentru vanzarea ulterioara pe piata secundara este obisnuita la Bundesbank, care deruleaza licitatiile de obligatiuni in numele agentiei pentru administrarea datoriei. Randamentul titlurilor a coborat de la 1,98% in noiembrie la 1,95%, potrivit portalului MarketWatch, scrie Mediafax.