BCE mentine dobanda de politica monetara la 0,5%

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la 0,5% in sedinta de joi a guvernatorilor, potrivit unui comunicat publicat de institutie. Astfel, dobanda operatiunilor principale de refinantare a fost mentinuta la 0,5%, dobanda facilitatii de creditare marginala a ramas la 1%, iar dobanda facilitatii de depozite a fost confirmata la 0%.

"Consiliul Guvernatorilor se asteapta ca dobanzile de importanta cheie ale BCE sa ramana o perioada prelungita de timp la nivelurile actuale sau mai reduse. Riscurile persista pentru zona euro. Politica noasta monetara va ramane de sustinere a economiei atata timp cat va fi necesar", a declarat Mario Draghi intr-o conferinta de presa organizata la sediul BCE din Frankfurt dupa anuntarea deciziei de politica monetara, scrie Mediafax.

Decizia de a schimba dupa 10 ani politica BCE de a nu se angaja in privinta evolutiei dobanzii de politica monetara a fost unanima, a spus Draghi.

Draghi incearca sa asigure investitorii ca BCE nu va creste dobanzile pana cand economia nu va fi consolidata, dupa ce randamentul obligatiunilor pe 10 ani ale Portugaliei a urcat miercuri peste 8%, prima data incepand din noiembrie, iar Rezerva Federala a SUA (Fed) a semnalat ca ar putea incepe tempererea masurilor agresive de sustinere a economiei americane.

Banca Angliei a semnalat, de asemenea, joi, ca va mentine dobanda la un nivel scazut o perioada mai lunga, in timp ce Fed a introdus in urma cu mai mult timp acest procedeu, care creste predictibilitatea pentru investitori.